Vitamine D en K

Baby’s hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel druppels je moet geven.

Vitamine D voor sterke botten en tanden

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het helpt om calcium uit de voeding op te nemen en beschermt bovendien tegen ziekten. Het lichaam haalt zelf ook vitamine D uit zonlicht, maar in Nederland krijgen we te weinig direct zonlicht op onze huid. Daarom wordt er voor alle kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag aanbevolen, ongeacht de kleur van de huid.

Vitamine K voor een goede bloedstolling

De eerste drie maanden geef je je baby ook dagelijks 150 microgram vitamine K. Dat is nodig voor een goede bloedstolling, bijvoorbeeld als je baby een wondje heeft.

Vitamine K koop je bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel je moet geven. Tip: geef de vitamine K-druppels iedere dag op een vast moment, bijvoorbeeld tegelijk met een voeding, zodat je ze niet kunt vergeten.

Let op: wanneer je borstvoeding combineert met flesvoeding (kunstvoeding) en je kind per dag meer dan 500 milliliter flesvoeding krijgt, is extra vitamine K niet meer nodig.

Heb je zelf vitamine D nodig?

Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. Dan krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen. Je hebt alleen extra vitamine D nodig als je een getinte huid hebt of niet genoeg zonlicht op je huid krijgt. Dan is het advies van het Voedingscentrum om een supplement te nemen van 10 microgram per dag.

Lees meer over vitamine D

Meer informatie over vitamine D vind je op de website Voedingscentrum.nl.

Deel dit artikel

Voor jou