Twee kinderen aan de borst

Twee kinderen aan de borst

Over het algemeen is het heel goed mogelijk om twee of zelfs meer kinderen te voeden. Dat gebeurt bij meerlingen, maar het kan ook bij kinderen van verschillende leeftijden, bijvoorbeeld als een ouder kind ook aan de borst blijft drinken. Dat heet ‘tandemvoeden’.

Borstvoeding bij meerlingen

Als je een meerling hebt, kun je je baby's tegelijk aan je borsten laten drinken. Met veel kussens, veel oefening en in het begin voldoende hulp van iemand anders moet het lukken.

Voedingshoudingen bij meerlingen

Er zijn twee voedingshoudingen die je dan kunt toepassen en combineren: zittend borstvoeden en de rugbyhouding.

Zittend borstvoeden

  • Je zit ontspannen, maar wel goed rechtop.
  • Het best zit je in een stoel met een armleuning, met je voeten eventueel op een voetenbankje.
  • Het kan prettig zijn om een kussen op schoot of onder je arm te leggen.
  • Houd je baby’s gekruist over elkaar op je armen.
  • Draai de buikjes tegen jouw buik en ondersteun je baby's met je armen.

Rugbyhouding

Je kunt ook in de rugbyhouding gaan zitten met onder elke arm een baby, of je kunt één baby in de rugbyhouding leggen en de andere in de madonnahouding. Hun beentjes wijzen dan dezelfde kant op.

Tandemvoeden

Bij tandemvoeden voed je je baby en een ouder kind. De pasgeboren baby moet steeds het eerst de borst krijgen, zodat hij genoeg moedermelk binnenkrijgt. Voor het oudere kind is dat minder belangrijk, want dat krijgt ook andere voeding.

Drinken op verzoek

Laat je baby drinken op verzoek, zo lang hij zelf wil. Dan stemt het lichaam de melkproductie daarop af, net als de kwaliteit van de melk. Een ouder kind kan zonder enig probleem meedrinken. De borsten maken extra voeding aan, net als bij een tweeling of meerling.

Meer eiwitten in moedermelk

In moedermelk voor jonge baby’s zit iets meer eiwit dan in moedermelk voor oudere kinderen, maar dat kan geen kwaad. Als beide kinderen gezond zijn en goed groeien, gaat alles prima.

Ouder kind stopt met borstvoeding

Veel oudere kinderen vinden de borstvoeding snel minder lekker als er een kleine baby ‘meedrinkt’. Ze gaan minder moedermelk drinken of stoppen er vanzelf mee.

Deel dit artikel

Voor jou