Stoppen met borstvoeding

Stoppen met borstvoeding

Jij beslist wanneer je de borstvoeding gaat afbouwen. Het is helemaal jouw eigen keuze. Stap voor stap afbouwen is het prettigst voor jezelf en voor je baby.

Geleidelijk de borstvoeding afbouwen

Als de borstvoeding goed loopt en je ongeveer zes keer per dag je baby voedt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. Je lichaam moet de melkproductie afbouwen.

Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door flesvoeding (kunstvoeding).

Stoppen met één voeding

Eerst stop je de voeding die jou het minst goed uitkomt, of die je baby het minst graag wil. Vindt je baby bijvoorbeeld de avondvoeding heel fijn, stop daar dan nog niet mee.

Let op: als je stopt met een voeding, ga je ook niet afkolven. Je lichaam went eraan dat er op dat moment van de dag geen moedermelk nodig is.

Stoppen met een tweede voeding

In het begin voelen je borsten vol aan op het tijdstip van de voeding die je overslaat. Wacht totdat je borsten soepel aanvoelen op dat tijdstip. Meestal is dat vier tot zeven dagen later. Stop dan pas met een tweede voeding. Zo gaan je borsten steeds minder melk aanmaken.

Doorgaan met een paar borstvoedingen per dag

Het is ook mogelijk om door te gaan met maar een paar borstvoedingen per dag. Bijvoorbeeld omdat je op je werk niet wilt of kunt kolven. Zo behoud je een paar mooie voedingsmomenten en bovendien is het gezond voor je baby.

Andere voedingen vervang je dan door flesvoeding. Tot de leeftijd van 6 maanden geef je je kind volledige zuigelingenvoeding, vanaf 6 maanden geef je opvolgmelk. Na een jaar kun je ook gewone koemelk geven.

Borstvoeding versneld afbouwen

Moet of wil je toch in één keer stoppen met het geven van borstvoeding, ga dan kolven, anders krijg je veel last van stuwing (volle borsten) of zelfs een borstontsteking. Voor meer informatie en advies hierover kun je terecht bij het consultatiebureau of een lactatiekundige.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou