De eerste dagen

De moedermelk in de eerste dagen na de geboorte noemen we ‘colostrum’. Deze eerste melk is zeer rijk aan de voedingsstoffen en antistoffen die moedermelk zo bijzonder maken.

De eerste twee uur na de geboorte

Baby’s zijn de eerste twee uur na de geboorte erg wakker. Je kunt je baby een poosje bloot tegen je aan leggen. Hij zoekt dan je tepel en begint meteen te zuigen als hij iets in zijn mondje voelt. Daarom is het belangrijk dat je baby snel na de bevalling aan je borst wordt gelegd. Als dat goed gaat, is de kans groot dat het verder ook goed gaat met de borstvoeding. Na die eerste 2 uur zijn de meeste baby’s slaperig.

Tip: wacht dus even met facebook en twitter tot na die eerste kennismaking.

De eerste twee dagen

De eerste twee dagen zijn oefendagen waarin de melkproductie op gang komt. Je baby moet leren om aan jouw borst te drinken. Daar heeft hij even de tijd voor nodig. Geef hem die tijd, want zo leert hij het goed en dan is de kans groot dat het gaat lukken.

Vaak aanleggen

Leg je kindje zo vaak en zo goed mogelijk aan, zodat het lang genoeg kan drinken. Als het niet meteen lukt, geef dan geen extra water of andere voeding. Dat is niet nodig. Vraag de kraamverzorgende of je verloskundige om advies. Zij kunnen je doorverwijzen naar een lactatiekundige.

Tips voor borstvoeden

  • Pasgeboren baby’s willen graag zuigen. Maak daar gebruik van en geef beide borsten!
  • Laat je baby zo vaak en zo lang mogelijk drinken, behalve als je pijn hebt. Laat hem in dat geval zo lang drinken als je zelf aankunt en vraag hulp.
  • Als je baby de borst loslaat, geef hem dan de tweede borst. Sommige baby’s hebben tijdelijk genoeg aan één borst, maar meestal is het goed om twee borsten per voeding te geven.

Liever nog geen speen

Geef je baby de eerste weken liever geen speen. Een speen maakt het moeilijker om hem te leren zuigen aan jouw borst. Je kind kan ook moe worden van het zuigen op de speen. Daardoor slaat hij misschien een voeding over. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben trouwens vaak geen zin in een fopspeen. Wil je kindje toch extra zuigen, dan kun je het je pink geven om op te sabbelen.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou