Borstvoeding geven

Borstvoeding geven is een verstandige keuze. Het levert niet alleen voeding, maar biedt ook bescherming tegen ziektes voor jezelf en voor je kind. Bovendien is het een heel bijzondere manier om je kind snel, makkelijk en goedkoop te voeden.

Borstvoeding geven kun je leren

Goed aanleggen is in de eerste dagen iets dat jij en je baby moeten leren. Mensen om je heen, zoals de kraamverzorgende en de verloskundige kunnen je vertellen hoe borstvoeding werkt. Ook familie en vrienden met ervaring kunnen je misschien hierbij helpen.

Borstvoeding in de eerste dagen

Je kunt je baby voeden wanneer hij erom vraagt. Zo komt en blijft de voeding het best op gang. Als je baby er nog niet zelf om vraagt, houd dan aan dat om de twee tot drie uur voeden de eerste weken normaal is.

In de eerste weken na de geboorte heeft je baby ongeveer 8 tot 12 voedingen per dag nodig. Over het algemeen ontstaat er een ritme omdat je baby erom vraagt, maar de eerste weken verandert dat ritme nog regelmatig omdat je baby snel groeit.

Stoppen met borstvoeding geven

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om baby’s in de eerste zes levensmaanden alleen borstvoeding te geven. Wanneer je kind vaste voeding gaat eten, kun je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding totdat het kind twee jaar of ouder is. Graag zelfs, ook na zes maanden is borstvoeding erg gezond voor je baby.

Wat doe je als borstvoeden niet goed lukt?

Soms lukt het borstvoeden niet goed, dit kan door verschillende dingen komen. Je kunt altijd de hulp inschakelen van je verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Je kunt met je vragen ook terecht bij de vrijwilligersvereniging La Leche League. Deze vereniging kan telefonisch advies geven. Soms is het nodig om hulp te krijgen van een lactatiekundige. Op NVLborstvoeding.nl vind je een lactatiekundige bij jou in de buurt. Kijk wel of je verzekering deze hulp vergoedt.

Handige apps

  • Zwangerhap – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.
  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Fiona over borstvoeding

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Fiona vertelt in dit filmpje over borstvoeding en flesvoeding.

Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.
Deel dit artikel

Voor jou