Mondverzorging

Mondverzorging

Zodra de eerste tand doorkomt, moet die al verzorgd worden.

Tandenpoetsen bij een baby is niet altijd gemakkelijk. Je baby moet daar echt aan wennen en dat kost tijd, maar ga er wel mee door. Jong geleerd is oud gedaan!

Tandenpoetsen bij baby’s

  • Poets vanaf het moment dat de eerste tand doorkomt één keer per dag. Het liefst ’s avonds voordat je baby naar bed gaat. Gebruik speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaak.
  • Een klein beetje tandpasta is al voldoende. Meer dan een bolletje ter grootte van een erwt is niet nodig. De concentratie fluoride is afgestemd op het feit dat jonge kinderen een deel van de tandpasta inslikken.
  • Je kunt het best een kleine, zachte tandenborstel gebruiken. Masseer daarmee ook het tandvlees.

Voorkom zuigflescariës

Zodra je baby tanden heeft, is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Langere tijd een zuigfles of tuitbeker gebruiken, kan gaatjes in de tanden en kiezen veroorzaken. Alle dranken behalve water en thee zonder suiker zorgen voor een zuuraanval waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Geef je kind dus geen zuigfles mee naar bed, ook niet met moedermelk!

Drinken uit een gewone beker

Tuitbekers zijn een bekende oorzaak van gaatjes in de voortanden. Begin daarom zo vroeg mogelijk je kind te leren drinken uit een gewone beker zonder tuit. Met een beetje hulp bij het vasthouden van de beker kun je daar al mee beginnen zodra je baby zelfstandig kan zitten. Geschikte dranken zijn water en thee zonder suiker.

De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een gewone beker drinken. Om dat te oefenen, doe je er eerst een dikkere vloeistof in, bijvoorbeeld yoghurt of dunne pap. Als je even geen zin hebt in geklieder, is een afsluitbare beker met een rietje ook een goed alternatief.

Deel dit artikel

Voor jou