Lichaamsverzorging

Lichaamsverzorging

De momenten waarop je je baby verzorgt bieden een uitgelezen kans om even heel rustig alle aandacht aan je kind te geven. Daarbij is het gezellig om wat tegen je baby te praten of ondertussen een lied te zingen.

Luiers verschonen

Om te voorkomen dat je baby luieruitslag krijgt, is het belangrijk de luier regelmatig te verwisselen. Doe dat bijvoorbeeld na elke voeding. Verwissel de luier ook, zodra je ruikt dat je baby gepoept heeft. Het is verstandig om alle huidplooien goed schoon en droog te deppen. Je kunt ook zinkzalf of zinkolie op de babybillen doen om ze te beschermen tegen luieruitslag.

Baby in bad doen

Het is niet nodig je baby elke dag in het babybad te doen. Je kunt je baby ook wassen met een washandje. Voor het afdrogen gebruik je een zachte hydrofielluier van katoen. Het is belangrijk dat je alle huidplooien goed droog dept. Je kunt de huid verzorgen met vaseline of een vette crème.

Oogjes verzorgen

De traanbuisjes van je baby zijn nog heel klein. Ze raken snel verstopt of ontstoken. Maak vieze oogjes voorzichtig schoon met een beetje lauw water. Wrijf het oog voorzichtig in één streek van buiten naar binnen schoon. Doe dit niet vaker dan twee keer per dag.

Oren en neus

De oren en Verkoudheid van je baby hoef je niet schoon te maken. Soms hebben baby’s wat oorsmeer in hun oortjes. Laat dat rustig zitten. Maak het niet schoon met een wattenstaafje. Dan duw je het oorsmeer naar achteren. Maak eventueel met een vochtig doekje de oorschelp een beetje schoon, maar dat hoeft niet. De neus van je baby maak je alleen van buiten schoon.

Nageltjes

Babynagels groeien heel snel. Soms krabben baby’s zich in hun gezicht. Je kunt de nagels vijlen met een kartonnen vijl, of je kunt ze voorzichtig afbijten. Vaak breken de nagels gewoon vanzelf af.

Knip de nagels van je kind de eerste tijd niet. De kans is groot dat je te veel afknipt of dat de nagels scherpe randen krijgen. Daarmee kan je baby zichzelf pijn doen. Na ongeveer zes weken kun je de nagels van je kind knippen met een speciaal nagelschaartje voor baby’s.

Deel dit artikel

Voor jou