Alleen spelen

De eerste maanden is spelen voor je kind vooral bezig zijn met je eigen lijf en met je ouders. Je baby beweegt, kijkt naar zijn bewegingen, en ontdekt zijn voetjes en handjes. Baby’s kunnen daar een hele tijd mee bezig zijn.

Spelen is ontwikkelen

Voor een goede ontwikkeling heeft je baby meer nodig om mee te spelen dan alleen zijn eigen handjes en voetjes. Zorg dat hij veel kan doen, zien, voelen, proeven en horen. Reageer op wat hij doet en op zijn geluidjes, en praat tegen hem. Op deze manier krijg je steeds beter contact en leert je kind heel veel.

Veiligheid en vertrouwen opbouwen

Na enkele maanden beginnen kinderen met voorwerpen te spelen. Ze slaan ernaar, laten ze vallen en slaan ermee op de grond. Zo merken ze wat er gebeurt als je iets doet en leren ze denken.
Rond 1 jaar vindt je kind allerlei alledaagse voorwerpen in huis leuk om mee te spelen, zoals doosjes die open en dicht kunnen, potjes die in elkaar passen, papier dat je kunt scheuren en nog veel meer. Daar kan je kind een tijdje alleen mee bezig zijn. Zorg wel dat het je kan zien of horen. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Ga eropin als je kind je iets wil laten zien of iets zegt. Daardoor krijgt het vertrouwen in jou en in zichzelf, zodat het beter zelf bezig kan zijn.

Afwisseling

Tussen de 1 en 2 jaar gaan kinderen steeds meer uitproberen. Alles is interessant. Geef je kind veel kans om van alles te ontdekken. Zorg voor afwisselend speelgoed, voor spullen in huis om fijn mee te spelen, en ga regelmatig samen naar buiten. Met uitdagend speelgoed en speelmaterialen kunnen kinderen langer bezig blijven. Zorg er in ieder geval voor dat je kind veilig kan spelen.

Deel dit artikel

Voor jou