Scheidingsangst

Baby’s kunnen angstig worden als papa of mama weggaat en beginnen te huilen. Dit heet scheidingsangst of verlatingsangst.

Veilig voelen

Het is een heel normale reactie als je baby huilt als je weggaat. Want baby’s zijn het veiligst als er volwassenen bij hen in de buurt blijven en voor hen zorgen. Door te huilen zorgt je baby ervoor dat de mensen die voor hem zorgen in de buurt blijven. Je baby heeft in de eerste maanden naast voeding en slaap, vooral aandacht en liefdevolle verzorging nodig. Als je baby moe of bang is, wil hij dicht bij jou zijn. Je baby zoekt troost en bescherming bij jou als ouder.

Vertrouwen krijgen

Als je baby ouder wordt, kan hij steeds een beetje langer zonder zijn ouders. Je baby merkt dat jullie als ouders steeds weer terugkomen om liefde, aandacht, voeding en zorg te geven.

Dagelijkse rituelen en bezigheden helpen daarbij. Je baby leert daardoor wat hij kan verwachten over hoe de dagen en nachten eruit zien en wanneer jij wel en niet aanwezig bent. Je baby leert erop vertrouwen dat hij ook een tijdje alleen kan liggen en spelen in de wieg of de box.

Moeilijke momenten

Op sommige momenten kan het voor je baby moeilijker zijn om alleen te zijn: als je kind ziek is of bij bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitstapje of verhuizing. Je kind kan dan angstiger zijn om van jou te worden gescheiden, omdat je kind zich niet lekker voelt of niet weet wat er precies gaat gebeuren.

Wat kun je doen tegen scheidingsangst?

  • Als je even uit het zicht bent, blijf dan tegen je kind praten of zing een liedje. Dan weet je kind dat je er toch bent.
  • Speel af en toe kiekeboe met je kind achter je handen of een doek. Of ga even de kamer uit en steek dan je hoofd om de hoek van de deur. Je bent dan even weg en snel weer terug. Zo wordt weggaan en terugkomen een gebeurtenis met positieve, vrolijke spanning.
  • Als je kind bang is, troost het dan. Blijf zelf rustig, want daarmee stel je je baby ook gerust.
  • Als je je kind naar de kinderdagopvang brengt, neem dan kort en duidelijk afscheid met een vast ritueel. Laat het troosten over aan degene die bij je baby blijft.

Eenkennigheid

Scheidingsangst is iets anders dan eenkennigheid, wat met angst voor vreemden te maken heeft.

Deel dit artikel

Voor jou