Scheef hoofdje

Baby’s vinden het soms prettig om steeds in dezelfde houding te liggen. Dit noemen we een voorkeurshouding. Doordat baby's een zachte schedel hebben, kan dit zorgen voor een ‘afgeplat hoofdje’.

Voorkeurshouding voorkomen

Een 'afgeplat hoofdje' gaat vaak geleidelijk weer over, maar soms niet. Het risico is het grootst in de eerste 4 weken. Het is niet ernstig, maar het hoofdje van je baby kan hierdoor een andere vorm hebben dan normaal. Wat kun je hieraan doen?

Als je baby gaat slapen

  • Leg je baby vanaf de geboorte op de rug in bed met het hoofd afwisselend naar links en naar rechts. Laat je baby nooit slapen op de zij of de buik. Dit vergroot de kans op wiegendood.
  • Baby’s zijn erg op het licht gericht. Maak het bed af en toe omgekeerd op, zodat het raam zich aan de andere kant bevindt. Hierdoor zal je baby eerder de andere kant op kijken.
  • Probeer de voorkeurshouding niet te voorkomen door steunen in het bed te leggen. Voorwerpen in het bed kunnen gevaarlijk zijn voor je baby.

Als je baby wakker is

  • Doe af en toe een spelletje samen met je baby. Kijk het aan en beweeg met je hoofd van links naar rechts zodat je baby je hoofd kan volgen. Vanaf 2 maanden kan je baby steeds verder en beter met de ogen en het hoofd jouw bewegingen volgen.
  • Als je baby 3 maanden is, kan hij 3 of meer keer per dag al even een tijdje op zijn buik spelen. Blijf er wel bij en kijk hoe je baby het vindt.
  • Leg speelgoed in de box zo neer dat je baby afwisselend naar links en naar rechts kan kijken. Wissel ook de richting waarop je baby in de box ligt af.
  • Als je je baby tegen je schouder legt, let er dan op dat je hem afwisselend tegen de linkerschouder en de rechterschouder legt.
  • Wanneer je borstvoeding geeft, wissel je automatisch de houding van je baby. Geef je flesvoeding, neem dan je baby de ene voeding op je rechterarm en de andere op je linkerarm.
  • Leg je baby tijdens het aankleden en verschonen recht voor je op het aankleedkussen zodat hij naar jou kan kijken. Als dat niet kan, leg je baby dan afwisselend naar links en naar rechts op de commode.

De rug- en nekspieren helpen ontwikkelen

Leg je baby vanaf de eerste weken een paar keer per dag kort op de buik. Leg de armen naar voren. Hij kan dan op zijn ellebogen steunen. Help eventueel door je hand op de billen te leggen of door een rol gemaakt van een handdoek onder de borst te leggen op de hoogte van de oksels. Nu kan hij zijn hoofd optillen en naar links en naar rechts kijken. Hij maakt zo zijn nek- en rugspieren sterker en hij kan gemakkelijk draaien met zijn hoofd.

Is een scheef hoofdje gevaarlijk?

Als je baby toch een scheef hoofd heeft ontwikkeld, is dit geen probleem voor de gezondheid. Tegen het tweede jaar is er meestal niets of bijna niets meer van te zien. In een klein aantal gevallen wordt een scheef hoofdje veroorzaakt door omstandigheden voor of tijdens de geboorte, of door een aangeboren groeistoornis van de schedel. Het is belangrijk om een scheef hoofdje te bespreken met het consultatiebureau.

Deel dit artikel

Voor jou