Mediaopvoeding

Praten, zingen en het contact met mensen is voor baby’s belangrijk. Met ongeveer negen maanden worden boekjes en tv steeds interessanter. Vanaf vier maanden is het al goed om je baby ‘voor te lezen‘.

Mediaopvoeding

Voor de taalontwikkeling van je kind is het belangrijk dat het bewust en gezond leert omgaan met media, zoals radio, tv, film, internet en boeken. Daarom is het belangrijk en leuk om nu al vast te bedenken hoe je dit wilt aanpakken. Zo kun je alles eruit halen wat erin zit, met zo min mogelijk schade. ‘Opvoeding’ betekent daarom ook ‘Mediaopvoeding’. Het is goed om je daarbij bewust te zijn van je eigen mediagebruik, vroeger en nu.

Stel jezelf eens de volgende vragen en bespreek ze met je partner, als je die hebt:

  • Welke rol speelden media in je eigen jeugd? Keek je veel of weinig tv? Stond er een tv op je slaapkamer? Was je een echte gamer? Las je graag of juist niet? Hing je eindeloos aan de telefoon met klasgenoten?
  • Wat vind je mooi aan de -vooral digitale- media van dit moment, zoals de smartphone, computer, sociale media en games. Wat vind je er juist vervelend aan?
  • Wat deden jouw ouders aan ‘mediaopvoeding’? Zou je het net zo doen, of juist heel anders?
  • Wat wil je je kind meegeven op mediagebied? Dus: wat wil je je kind leren, waar wil je je kind enthousiast voor maken en waar wil je het voor waarschuwen?
  • Wat doe je met je eigen mediagebruik nu je een baby hebt? Maak je een baby-account aan op Facebook (waar je kind zich later misschien voor schaamt)? Maak je veel foto’s en filmpjes en wat doe je daar dan mee?

Je baby en TV

Bewegende beelden of opvallende geluiden trekken al snel de aandacht. Een baby draait zijn hoofd dan ook snel naar een beeldscherm. Daarom is het goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met het mediagebruik van je baby. Zodra je kind een beeldscherm ziet, begint de mediaopvoeding eigenlijk al.

Voorzichtig met beeldschermen

Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Deskundigen vinden dat je met baby’s voorzichtig moet zijn. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan hieronder lijden.

Zintuigen gebruiken

Hoe meer je baby zijn zintuigen gebruikt bij het onderzoeken van zijn omgeving, hoe meer hij leert. Dat gaat beter in het echt dan via een beeldscherm. Als je baby heel veel kijkt en luistert via baby-apps of baby-tv, dan ontwikkelen de hersenen van je baby zich anders. Babyhersenen ontwikkelen zich veel beter door ervaringen in het echte leven: door zich te bewegen in de ruimte en alle zintuigen te gebruiken. Daarom is het advies: speel met je baby, praat met hem, laat hem proeven, laat hem voelen, laat hem ruiken!

Televisie op de achtergrond

Sommige mensen hebben de hele dag de tv aan staan. Baby’s worden hierdoor afgeleid en kunnen overprikkeld raken. Ook als ze er niet echt naar kijken of luisteren,

Vooral het aanleren van taal, en het leren omgaan met andere mensen (‘sociale vaardigheden’) gaat moeilijker met een televisie die op de achtergrond aan staat. Als de tv aanstaat kan je baby zich minder goed concentreren op jouw stem. En dat is juist zo belangrijk. Praat dus zoveel mogelijk zélf tegen je baby, en zet de tv pas aan als je baby slaapt.

Geef het goede voorbeeld

Wat jij doet, vindt je kind ‘normaal’. Kinderen leren als ze zo jong zijn vooral door na te doen. Dus als je zelf veel bezig bent met je smartphone, gaat je kind dat waarschijnlijk ook doen. Probeer daarom ook je eigen gebruik in de gaten te houden.

Deel dit artikel

Voor jou