Ooievaarsbeet

Ongeveer de helft van de baby’s wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die in de meeste gevallen onschadelijk is en vanzelf verdwijnt. In de medische wereld wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal van deze geboortevlekken.

Rozerode vlek

Een ooievaarsbeet is een rozerode vlek, die een paar dagen na de geboorte duidelijk zichtbaar wordt. Meestal hebben baby’s meerdere van deze vlekjes bij elkaar. Er kan een groepje vlekjes verschijnen op het voorhoofd van je kindje, op de bovenste oogleden of in de haargrens op het achterhoofd. Als ze op het voorhoofd en de oogleden zitten, worden de vlekjes met een lieve term ook wel engeltjeskussen genoemd.

De ooievaar

Vroeger vertelden ouders aan hun kinderen dat baby’tjes gebracht werden door de ooievaar. Om dat fabeltje kracht bij te zetten konden ze laten zien waar de snavel van de ooievaar zijn afdruk had achtergelaten in het nekje van de baby. Zo is de naam ooievaarsbeet ontstaan.

Groepjes bloedvaten in de huid

De vlekjes worden gevormd door groepjes bloedvaten in de huid. Er wordt gezegd dat deze bloedvaten tijdelijk wat te wijd en uitgezet zijn, en dat dit een vlekkerig effect geeft. Na verloop van tijd slinken de bloedvaten weer en verdwijnen de vlekjes. Anderen beweren dat op de plaats van de vlek te veel bloedvaatjes in de huid aanwezig zijn. Volgens hen verdwijnen de vlekken wanneer de bloedvaten afsterven omdat ze geen functie hebben.

De vlekjes verdwijnen vanzelf

Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven. Deze schoonheidsfoutjes worden in de loop van de tijd vaak bedekt door de haren van je kind.

Ook als de vlekjes al verdwenen lijken te zijn, kunnen ze af en toe weer even terugkomen wanneer je kind zich inspant of perst bij het drukken, bij een heftige huilbui of wanneer je kind heeft geslapen. Ook wanneer je kind ziek is en koorts heeft, kunnen de vlekjes duidelijker worden. Het is overigens goed mogelijk dat ooievaarsvlekken erfelijk zijn, maar bewezen is dit nog niet.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over ooievaarsbeet en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Deel dit artikel

Voor jou