Darmkrampjes

De darmen van een baby zijn nog heel gevoelig. Ze kunnen door de voeding snel geprikkeld raken.

Hoe weet je dat je baby krampjes heeft?

De meeste baby’s hebben de eerste weken vooral ’s avonds last van krampjes. Baby’s die last hebben van krampjes zijn onrustig. Na de voeding huilen ze hard en trappelen met de beentjes. Op die momenten zijn ze moeilijk te troosten.

Oorzaken van darmkrampjes

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, kan de oorzaak van darmkrampjes zijn dat de moeder iets heeft gegeten waar de baby (nog) niet goed tegen kan. Voorbeelden hiervan zijn alle koolsoorten, spruitjes, ui en paprika.

Baby’s die kunstvoeding (flesvoeding) krijgen, krijgen soms teveel lucht mee met de voeding. Dit veroorzaakt krampjes. Ook kunnen ze allergisch zijn voor koemelk of een bestanddeel daarvan, en als gevolg daarvan veel last hebben van darmkrampjes.

Als baby’s overgaan op vaste voeding moeten hun darmen vaak wennen aan de nieuwe voeding. Dit kan ook buikpijn veroorzaken. Buikpijn bij baby’s kan ook veroorzaakt worden door harde en pijnlijke ontlasting.

Wat kun je doen?

Darmkrampjes zijn heel normaal. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om de krampen te verminderen of om je baby wat rustiger te krijgen.

  • Zuigen kan helpen: geef een pink of fopspeen als je zeker weet dat je baby geen honger heeft.
  • Neem na het voeden de tijd voor een boertje.
  • Baby’s worden rustig van contact: houd je baby lekker tegen je aan, zing of loop rustig rond.
  • Leg je baby met de buik naar beneden op je schoot en masseer zachtjes over de rug. Door de druk op het buikje geeft dit verlichting.
  • Bij krampjes hebben baby’s de neiging om zich te strekken. Leg de baby met de buik op je schouder. Zo kan hij zich niet strekken en komt er wat druk op de buik.
  • Neem de tijd. Dit gaat echt over.

Wat kun je doen bij flesvoeding?

  • Probeer wat minder in de fles te doen en vaker per dag te voeden.
  • Het kan helpen als er zo min mogelijk lucht bij de flesvoeding zit. Schud dus niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de speen gevuld is met melk.

Wanneer gaan darmkrampjes over?

De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 – 8 weken, daarna merk je dat het minder zal worden. Na drie tot vier maanden zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan. De darmpjes van je baby zijn dan voldoende ontwikkeld.

Wat als je het niet vertrouwt?

Behalve de normale darmkrampjes kunnen baby’s ook een afwijking of allergie hebben. Als je baby veel huilt en je twijfelt of je baby gezond is, overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts.

Deel dit artikel

Voor jou