Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van je pasgeboren baby krijg je te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijg je hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt je baby een hielprik en een gehoortest.

Ben je benieuwd wat er is veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis? Dit vind je onderaan deze tekst.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Ook vraagt ze hoe het met jou en je partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige je baby en soms wordt je baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt al je vragen stellen.

Het consultatiebureau

Als je baby ongeveer vier weken oud is ga je naar het consultatiebureau. Je krijgt dan het eerste gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geef je toestemming om je kind te laten vaccineren.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van je baby goed in de gaten. Samen volgen jullie de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts of jeugdverpleegkundige lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen onderzoeken schrijven ze in het dossier van je kind.

Van Wiechenonderzoek

Om de ontwikkeling van je kind te volgen wordt het Van Wiechenonderzoek gebruikt. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Het onderzoek wordt genoteerd in een schema, waarmee de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bijhouden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij de Jeugdgezondheidszorg in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van de GroeiGids of de I-Grow app.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe het de zorg voor kinderen inricht. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kan vinden genoemd wordt. In sommige gemeenten moet je voor het consultatiebureau naar het CJG, in andere gemeenten is dit weer het Wijkteam.

Jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis

De jeugdgezondheidszorg werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. Om ouders, kinderen en de medewerkers te beschermen zijn er soms nog wel extra maatregelen:

  • Een tijdlang was het belangrijk om met maximaal één ouder naar het consultatiebureau te komen en broertjes en zusjes niet mee te nemen. Dat mag nu weer. De ouder of kinderen die meekomen mogen geen luchtwegklachten of koorts hebben.
  • Nu de anderhalvemeterregel is afgeschaft, mogen er weer meer mensen tegelijk in de wachtkamer aanwezig zijn.
  • Als het nodig is worden afspraken nog vervangen door een telefonische afspraak of beeldbellen.
  • Inloopspreekuren gaan meestal weer zonder afspraak. Neem contact op met jouw consultatiebureau om te informeren of er inloopspreekuren plaatsvinden en of je hiervoor nog een afspraak moet maken.
  • Langzamerhand worden er weer bijeenkomsten gehouden. Het kan zijn dat je voor toegang de QR-code in de Corana Check App moet laten zien.
  • Het vaccineren van kinderen van nul tot vier jaar gaat gewoon door. Kinderen zijn kwetsbaar voor infectieziekten. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.
  • Tot slot gaan ook de gehoorscreening en de hielprik gewoon door.

Heb je vragen over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van je kind, wil je meer weten over de corona-maatregelen die genomen zijn of is het onduidelijk of je geplande afspraak via de telefoon of op het consultatiebureau zal plaatsvinden. Neem dan zelf contact op met jouw jeugdgezondheidszorg.

Deel dit artikel

Voor jou