Administratieve verplichtingen

Als je kind dood geboren wordt of overlijdt na de geboorte, heb je de mogelijkheid om je baby aan te geven bij de burgerlijke stand. Je krijgt dan een geboorteakte met de aantekening ‘levenloos geboren’. Op Rijksoverheid.nl lees je het artikel over de wetswijziging.

Je overleden baby aangeven bij de gemeente

Formeel is het zo dat eerst de geboorte aangegeven moet worden en dan het overlijden. Dit kan in één bezoek aan het gemeentehuis.

  • Hierbij moet wel een verklaring van overlijden overhandigd worden. Dat papier moet zijn ondertekend door een arts.
  • Bij een zwangerschap van minder dan 24 weken is ook een verklaring nodig van een geneeskundige waaruit de duur van de zwangerschap blijkt.

Als de aangifte voltooid is, wordt er een formulier afgegeven waarop staat dat begraven of cremeren is toegestaan. Deze toestemming is verplicht voor kinderen die geboren zijn na een zwangerschap langer dan 24 weken.

Als je een naam hebt bedacht

Wanneer je al een naamskeuze had gemaakt (akte van naamskeuze) komt deze te vervallen.

Begrafenisvergoeding

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je de kosten voor de uitvaart van een baby die nog geen 24 weken gedragen is, vergoed krijgen. Er zijn verschillen tussen de maatschappijen, maar de meeste houden een termijn van 16 weken aan.

Wie moet dit regelen?

De vader van de baby is in eerste instantie de persoon die de aangifte bij de gemeente moet doen. Wanneer de vader niet aanwezig is of niet in staat is aangifte te doen, kan ook iemand anders die aanwezig was bij de bevalling dit doen. Eventueel is het ook mogelijk dat de uitvaartverzorger of een medewerker van het ziekenhuis dit verzorgt.

Deel dit artikel

Voor jou