Vroeg wakker

Vroeg wakker

In de eerste maanden wordt een baby meestal een paar keer per nacht wakker. Vanaf een halfjaar slapen de meeste baby’s gemiddeld vijf uur per nacht achter elkaar door. Als je baby één jaar oud is, slaapt hij ongeveer acht tot negen uur achter elkaar door, zonder dat hij jouw hulp nodig heeft om verder te slapen. Maar er zijn ook veel kinderen die dan nog wel hulp nodig hebben. Dat is ook normaal.

Er zijn grote verschillen tussen baby’s. Sommige baby’s zijn heel vroeg wakker. En soms heeft een baby wat meer tijd nodig om in een slaapritme te komen.

Zorg voor jezelf

De zorg voor je baby is soms vermoeiend, zeker als hij ’s morgens altijd vroeg wakker wordt. Probeer daarom zelf genoeg rust en ontspanning te krijgen. Probeer ook om de taken te verdelen met je partner als dat kan. Of vraag hulp van opa, oma of een vriendin.

Waardoor worden baby’s vroeg wakker?

Als je baby ’s morgens vroeg wakker wordt, dan kan dat door verschillende dingen komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby honger heeft, dat het te koud of te warm is in de slaapkamer of dat er teveel geluid is in de kamer. Het kan natuurlijk ook dat je kind wat minder slaap nodig heeft. Dan hoort vroeg wakker worden gewoon bij jouw kind.

Tips om je baby door te laten slapen

  • Zorg voor een vast dagritme en een vast ritueel bij het naar bed brengen.
  • Zorg voor een donkere kamer. Hang gordijnen op die de kamer verduisteren.
  • Zorg voor een rustige kamer.
  • Kijk naar het slaappatroon overdag. Houd eens bij hoeveel je baby overdag slaapt. Je kunt proberen om een slaapje overdag te laten vallen, of om je kind overdag iets korter te laten slapen.
Deel dit artikel

Voor jou