Tips bij veel huilen

Dat een baby huilt, is in principe normaal. Er zijn algemene adviezen om ervoor te zorgen dat je baby minder huilt, maar wat kun je proberen als die adviezen nauwelijks helpen en je baby heel veel huilt?

Tips om je baby te kalmeren

  • Zorg eerst dat je zelf zo rustig mogelijk bent (adem bijvoorbeeld een paar keer rustig in en uit)
  • Knuffel je baby
  • Praat met je baby
  • Loop stevig met hem rond, zing een liedje of zet een zacht muziekje op.
  • Wieg hem in bed, in het stoeltje of in de kinderwagen. Snelle, korte wiegbewegingen zijn vaak effectiever dan lange, langzame bewegingen.
  • Zorg voor betere verduistering van de kamer.
  • Word niet kwaad op je baby. Dat maakt het huilen alleen maar erger.
  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, vraag hulp van iemand anders als dat niet lukt
  • Masseer je baby en maak huid-op-huid contact.
  • Kies wat voor jou en je baby het prettigst voelt en probeer dat een tijdje uit. Doe niet elke dag iets anders.

Wissel elkaar af

Een baby die maar niet stopt met huilen is zenuwslopend voor de ouders. Als je ’s nachts geen slaap krijgt, wordt het al helemaal moeilijk. Als je een partner hebt, zorg dan om de beurt voor jullie kind. Ben je een alleenstaande ouder of werkt je partner soms ’s nachts, zoek dan een goede vertrouwde oppas. Dan kun je zelf ook eens slapen, al is het maar een paar uur.

Nooit schudden of slaan

Ouders van baby’s die veel huilen kunnen wel eens hun geduld verliezen. Je bent dan zo moe, dat je niet meer goed kunt nadenken en jezelf niet meer in de hand hebt. Er is dan een risico dat je je eigen kind door elkaar gaat schudden of gaat slaan. Ook al is het natuurlijk uit pure onmacht, schudden is gevaarlijk voor de hersenen van de baby omdat de hersenen bij het schudden tegen de schedel bonken en hersencellen kapot kunnen gaan.

Even afstand nemen

Word je gefrustreerd of boos van het gehuil? Leg je baby dan op een veilige plek (in de wieg of in de box) en loop even weg, of vraag een bekende om op je baby te passen, zodat je even weg kunt. Kom pas terug als je je weer rustig voelt.

Video-hometraining

Als je het zelf heel moeilijk vindt om te zorgen voor je baby die veel huilt, kun je een video-hometraining doen. Er komt dan iemand bij je thuis om samen met jou naar je baby te kijken. Als je samen met een getrainde hulpverlener naar een video-opname van jezelf en je baby kijkt, zie je snel wat goed gaat in het contact en wanneer je baby op jou reageert. Zo leer je zowel je baby als jezelf beter kennen. Video-hometraining legt nadruk op wat goed gaat.

Heb je vragen over deze adviezen of zoek je hulp? Praat dan met het consultatiebureau over wat je eventueel nog meer kunt doen.

Deel dit artikel

Voor jou