Psychische gevolgen veel huilen

Een baby die maar niet stopt met huilen is zenuwslopend voor de ouders. Het huilen gaat je door merg en been, en als je ’s nachts geen slaap krijgt, wordt het al helemaal moeilijk.

Het huilen gaat over

Huilbaby’s blijven niet voor altijd huilen. Hoewel je uithoudingsvermogen nu zwaar op de proef wordt gesteld, kun je je proberen vast te houden aan de gedachte dat je kind er op een dag echt overheen zal groeien.

Wisseldiensten in de verzorging van een huilbaby

Als je een partner hebt, is het verstandig om meteen 'wisseldiensten' te gaan draaien. Ben je een alleenstaande moeder of heeft je partner zeer wisselende diensten dan is het belangrijk dat je een goede oppas zoekt, zodat je zelf ook wat kunt slapen. Ook al is het maar een paar uur.

Probeer positief contact te krijgen met je baby

Vind je het (mede door het vele huilen) moeilijk om positief contact te krijgen met je baby? Of heb je in plaats van liefdevolle gevoelens meer haatgevoelens of juist een heel erg 'neutraal' of emotieloos gevoel tegenover je baby? Dan is het verstandig om contact te zoeken met je huisarts of een hulpverlener. Er zijn centra voor moeders met jonge kinderen, waar je met hulp van pedagogen en psychologen je band met je kind (opnieuw) opbouwt. Wacht liever niet met het vragen om hulp; iedere dag telt!

Hulplijn voor ouders van huilbaby’s

Het is statistisch bewezen dat ouders van huilbaby's op een gegeven moment kunnen doorslaan. Je bent dan zo moe, dat je niet meer goed kunt nadenken en jezelf niet meer in de hand hebt. Er is dan een reëel gevaar dat je je eigen kind door elkaar gaat schudden of gaat slaan. Ook al is het natuurlijk uit pure overmacht, het valt onder kindermishandeling, het is levensgevaarlijk voor de baby en ook afschuwelijk voor jezelf.

Spreek af wie je kunt bellen als je merkt dat je het niet meer aan kunt. Loop desnoods een blokje om, zodat je tot rust kunt komen. Zorg op tijd voor steun en neem contact op met de hulpverlening.

Deel dit artikel

Voor jou