Gehoorschade

Lawaai en hoge tonen kunnen het gehoor snel en onherstelbaar beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over.

Gehoorschade door mp3-spelers

De meeste mp3-spelers kunnen een geluidsniveau van meer dan 85 decibel produceren. De helft van de mp3-spelers heeft zelfs een capaciteit van meer dan 100 decibel. Vanaf 85 decibel kan geluid het gehoor beschadigen. Leg je kind daarom uit dat het echt niet goed is om het volume hard te zetten of te gaan slapen met oorspeakers in.

Discotheek

Ook de muziek tijdens een feest of popconcert kan funest zijn voor het gehoor. Zeker als jongeren dicht bij de geluidsboxen gaan staan. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt al gauw rond de 110 decibel.

Piep in je oor

Een piep in het oor na het luisteren van muziek of na een feest is een teken dat de oren overbelast zijn. Als je kind dit vaker heeft, kan het last krijgen van blijvende gehoorschade. De piep kan dan blijvend worden.

Hoe voorkom je lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid is niet te genezen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen.

  • Adviseer je kind om oordoppen met een muziekfilter te gebruiken, waarbij de muziek goed hoorbaar blijft. Deze worden steeds meer gebruikt en zijn vaak te koop bij concerten en audiciens.
  • Zorg dat de muziek niet te hard staat als je kind muziek luistert met oordopjes of een hoofdtelefoon.
  • Het is een goed idee als jongeren zelf eens rondkijken op websites over het gehoor. Op Oorcheck.nl kan je kind een hoortest doen en checken hoe veilig de mp3-speler is.