Uitgaan

Jonge pubers houden er vaak van om een avondje samen met vrienden thuis film of tv te kijken of bijvoorbeeld te pokeren. Als ze wat ouder zijn, kunnen ze het leuk vinden om naar een (jongeren)café te gaan. Daar ontmoeten ze bekenden en leren ze nieuwe mensen kennen.

Wanneer mag je kind uitgaan?

Als je kind ongeveer 14 of 15 jaar is, begint vaak het grote onderhandelen. Een gewoon café komen ze op die leeftijd (officieel) nog niet in, maar in gezelschap van een paar oudere vrienden lukt het vaak wel.

[a=1203,Mag je kind op stap gaan] met vrienden? Bepaal voor jezelf hoe vrij je je kind daarin wilt laten en geef ook duidelijk jouw [a=825,grenzen] aan.

Alcohol of niet?

Veel jongeren vinden het erg leuk om [a=1192,op stap] te gaan. Sommige jongeren [a=2211,drinken] daardoor al op jonge leeftijd [a=1162,alcohol]. Vooral het indrinken thuis zorgt er soms voor dat jongeren al een flinke slok op hebben voordat ze de stad in gaan. Het is belangrijk om hier als ouder duidelijke afspraken over te maken met je kind. Spreek af of hij of zij alcohol mag drinken en hoeveel. Onder de 18 jaar mogen jongeren niet drinken.

Hoe laat thuis?

Maak afspraken over [a=1363,hoe laat] je kind thuis moet zijn. Ook is het belangrijk dat je praat over [a=913,veiligheid]. Je kunt afspraken maken over het vervoer en over of je kind alleen over straat mag of niet. Soms is het handig als je jouw ideeën hierover eens bespreekt met ouders van de vrienden van je kind. Misschien kun je het ook met je kind hebben over [a=1071,uitgaansgeweld].

 

Goedgekeurde informatie!

[img=1259570]Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.