Waterpijp

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India en is heel populair in het Midden-Oosten. Ook in Nederland wordt de waterpijp steeds vaker gebruikt, vooral onder jongeren.

Speciale tabak

Voor de waterpijp wordt meestal speciale pijptabak met fruitsmaak gebruikt, bijvoorbeeld appeltjestabak. Sommige mensen roken ook wiet of hasj met de waterpijp. Een gloeiend houtskooltje zorgt ervoor dat de tabak gaat branden. De rook inhaleer je vervolgens door een slang via een waterreservoir.

Waterpijp roken onschuldig?

Veel jongeren denken dat waterpijp roken onschuldig is. Het smaakt zoetig en de rook prikkelt niet zo erg in je keel en longen doordat het vermengd is met waterdamp. Dat betekent alleen niet dat het water ook de rook filtert of schoonmaakt.

Ongezond dus!

Als je waterpijp rookt, blijven de meeste schadelijke stoffen in de rook aanwezig. Het is daarom net zo schadelijk als gewone sigaretten. Sterker nog, als je een waterpijp gebruikt, doe je er gemiddeld 40 minuten over voordat de tabak op is. Zo lang doe je niet over een sigaret. Je kind ademt dus uiteindelijk ook veel meer rook in en krijgt daardoor 70 keer de hoeveelheid nicotine binnen. Daarnaast krijg je meer koolmonoxide binnen.

Risico’s voor de gezondheid

Waterpijp roken levert vrijwel dezelfde risico’s op als het roken van sigaretten of shag. Nicotine heeft een verslavende werking. Koolmonoxide kan leiden tot hersenschade en bewusteloosheid. Als je kind waterpijp rookt samen met anderen, verhoogt dit bovendien het risico op infectieziekten als herpes (koortslip), hepatitis en tuberculose.

Verslaafd?

Je kind kan verslaafd raken aan waterpijp roken. Het is dus beter om te stoppen.

  • Je kind kan het best een dag uitkiezen om te gaan stoppen.
  • In één keer stoppen werkt vaak beter dan alleen ‘minderen’.
  • Soms is het handig om samen met een vriend of vriendin te stoppen, zodat je elkaar kunt motiveren.
  • Het is ook beter om alles weg te gooien: de waterpijp, de kooltjes en de tabak.
  • Laat je kind iedereen vertellen dat het gestopt is.
  • Een verleiding weerstaan is moeilijk. Leg je kind uit dat je bijvoorbeeld beter niet naar een feestje kunt gaan als je van tevoren weet dat ze daar waterpijp gaan roken.
  • Blijf positief en geloof dat je kind het kan.
  • Afleiding kan goed werken. Laat je kind dus veel andere leuke dingen doen.
  • Beloon je kind, bijvoorbeeld een maand na het stoppen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.