XTC

Xtc is in de vorm van pillen, capsules en poeders te koop. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding.

Risico’s van xtc

Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van xtc. 

  • Waarschijnlijk kan gebruik van xtc leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming (depressiviteit). Het gevaar neemt toe naarmate je meer en vaker gebruikt. Het is niet uit te sluiten dat ook eenmalig gebruik van een hooggedoseerde pil al zo’n effect heeft. Het is nog niet bekend hoe ingrijpend dit is en of het blijvend is.
  • Xtc kan schadelijk zijn voor de nieren en lever.
  • Er kunnen andere stoffen in een pil of poeder zitten, en de dosering kan heel hoog zijn. Hierdoor bestaat het risico op overdosering of ongewenste effecten. 
  • Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie moeten zeker geen xtc gebruiken.
  • Xtc kan ook depressies, angstaanvallen en psychoses versterken.

Oververhitting

Wie xtc of speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is en de gebruiker onvoldoende drinkt (fris of water!), bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat de spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder wanneer er goed water of fris gedronken wordt en in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.