Alcoholschade

Gemiddeld blijven de hersenen zich ontwikkelen tot het vierentwintigste jaar. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, plannen en zelfbeheersing is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor het gebied dat belangrijk is bij leren en geheugen.

Alcohol kan deze ontwikkelingen in de hersenen nadelig beïnvloeden. Bij jongeren die regelmatig drinken is bovendien de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.

Risico’s van alcohol

Alcohol kan de lever, maag, darmen en hersenen beschadigen. Vooral de hersenen van jongeren zijn bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van alcohol. Bij jonge mensen kunnen die zich gedeeltelijk herstellen, maar nooit voor honderd procent. Jongeren die vaak te veel drinken lopen ook een groter risico dat het gebruik later uit de hand loopt.

Daar komt nog bij dat onervaren drinkers de effecten van alcohol niet goed kennen en daardoor extra risico lopen. Door alcohol voel je je overmoedig, maar ga je ook trager reageren. Autorijden onder invloed van alcohol is bij jongeren overlijdensrisico nummer 1.

Comazuipen

Jongeren gaan in het drinken van alcohol gemakkelijk te ver, zeker als ze thuis al gedronken hebben voor het uitgaan. Steeds meer jongeren worden opgenomen op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis met symptomen van alcoholvergiftiging. Dit wordt ook wel ‘comazuipen’ genoemd en is levensgevaarlijk.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.