Zelf fietsen

Vanaf ongeveer zes jaar kan je kind vaak al op een gewone kinderfiets fietsen. Dit betekent ook dat je kind op de openbare weg mag fietsen.

Veilig op de fiets

Het is belangrijk dat je kind een veilige fiets heeft. Laat de fiets daarom regelmatig controleren. Daarnaast kun je een fietshelm kopen voor je kind. Let erop dat de fiets past bij de lengte van je kind. Er zijn handige tabellen om de juiste fietsmaat te berekenen. Ook is het belangrijk dat je kind en de fiets goed zichtbaar zijn. De fietsverlichting moet dus goed werken. Als je kind een opvallende kleur jas of een fluorescerend hesje draagt, is je kind ook beter zichtbaar voor de andere weggebruikers.

Zelfstandig in het verkeer

Een groot voordeel van zelf fietsen is, dat je kind daardoor leert om deel te nemen aan het verkeer. Zelfstandigheid in het verkeer is belangrijk voor kinderen. Door bijvoorbeeld elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leert je kind hoe het in gevaarlijke verkeerssituaties moet reageren. Om te kijken of je kind zelfstandig kan fietsen, kun je op verschillende dingen letten. Bijvoorbeeld wat voor type je kind is, hoe druk het verkeer is en hoeveel fietservaring je kind heeft.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.