Opvoeding en gedrag

Ouderwets opvoeden, modern, gewoon, religieus, multicultureel of spiritueel – over opvoeden is het laatste woord nog niet gezegd. Eén ding is zeker: opvoeden is ook leuk! Het is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.

Opvoeding

Kinderen ontwikkelen zich het best in een positieve omgeving waarin aandacht is voor wat ze goed doen en waarin ze geholpen worden bij wat nog niet goed lukt.

[a=433,Aandacht en warmte geven] is belangrijk in de opvoeding van je kind. Geef zelf het goede voorbeeld en laat je kind weten waar het aan toe is. [a=435,Regels] zijn nodig. Vertel er vooral ook bij waarom deze regels belangrijk zijn en houd daarbij rekening met de leeftijd van je kind.

Het is veel beter om kinderen [a=433,complimenten] te geven dan ze terecht te wijzen. Prijs je kind als het iets goed doet. [a=434,Consequent] reageren is ook belangrijk, en soms helpt het om verkeerd gedrag te [a=438,negeren].

Gedrag

Vaak proberen kinderen uit hoever ze kunnen gaan en waar de grens ligt. Dat maakt opvoeden zeker geen gemakkelijke taak. Hoe ga je bijvoorbeeld om met [a=482,pesten]? Hoe kun je duidelijke [a=435,grenzen stellen] aan het gedrag van je kind? Wat is een goede [a=433,beloning]? En wat doe je als je kind [a=451,niet naar bed wil] of [a=457,slecht eet]?

Opvoedtips en ondersteuning

In de huidige, complexe [a=128,samenleving] zul je je als ouder goed moeten inleven in de situaties waar je kind voor kan komen te staan. Het is goed om te weten dat je er nooit alleen voor staat. Er zijn veel instanties en professionals die je bij elk probleem kunnen ondersteunen met deskundig advies. Deze site zet alle informatie voor je op een rij. Je vindt hier handige [a=430,opvoedtips]!

 

Goedgekeurde informatie!

[img=1259570]Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.