DCD

DCD is een motorische ontwikkelingsstoornis en wordt ook wel dyspraxie genoemd. DCD komt waarschijnlijk doordat de hersenen niet optimaal ontwikkeld zijn. De boodschappen uit de hersenen worden daardoor niet goed aan het lichaam doorgegeven.

Kenmerken van DCD

Een kind met DCD heeft moeite met de meest simpele dagelijkse handelingen. Het struikelt bijvoorbeeld makkelijk, heeft moeite met het doseren van kracht en gooit bijvoorbeeld een bal veel te hard of juist te zacht. Tandenpoetsen, praten en schrijven kunnen ook lastig zijn.

Diagnose en behandeling van DCD

DCD wordt meestal pas vastgesteld op de basisschool, maar de symptomen kunnen al eerder aanwezig zijn. Als je denkt dat je kind DCD heeft, kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Leren leven met DCD

DCD is niet te genezen. Met begeleiding kan je kind leren omgaan met de eigen problemen en eventuele drempels in de toekomst zelf overwinnen. Soms krijgt je kind, na een periode dat het goed gaat, toch weer een terugval of steekt een nieuw probleem de kop op.

Wat kun je doen als je kind DCD heeft?

  • Stimuleer je kind om te oefenen met bewegingen. Maak het oefenen leuk en maak het niet te moeilijk.
  • Oefen vaak en kort met je kind. Ga niet te lang door als je kind zijn concentratie verliest of moe wordt.
  • Probeer het oefenen af te sluiten met een succesje.
  • Wanneer iets echt niet lukt, help je kind dan om dit te accepteren en zoek naar activiteiten die het wel kan.
  • Informeer de school en de omgeving van je kind over DCD. Vertel hen dat het niet gaat om onwil van je kind en leg hen uit hoe ze je kind het beste kunnen benaderen.

Kijk ook eens bij:

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.