HiB-ziekten

Hib-ziekten worden veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is vooral schadelijk voor kinderen jonger dan 5 jaar.

De Hib-bacterie kan longontsteking, hersenvliesontsteking en een ontsteking van het strottenklepje veroorzaken. Dit zijn ernstige aandoeningen. Bij volwassenen veroorzaakt de bacterie meestal niet meer dan een keel- of bijholteontsteking.

Vaccinatie tegen Hib

Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Baby’s krijgen deze vaccinatie in hun tweede, derde, vierde en elfde maand. De vaccinatie biedt langdurige bescherming.

Bijwerkingen van de vaccinatie

De meeste kinderen hebben geen bijwerkingen van de vaccinatie; misschien alleen zwelling en pijn op de plek van de injectie. Sommige kinderen krijgen iets ernstiger bijwerkingen, zoals koorts en veel huilen. Deze bijverschijnselen verdwijnen meestal binnen 24 uur. Als de koorts hoger is dan 40 graden, is het raadzaam om je huisarts hiervan op de hoogte te houden.

Verlichting van de bijwerkingen

Als ouder kun je het best de plek van de injectie masseren, dit vermindert de pijn. Een koud kompres of ijs is niet nodig, dit kan de bijwerkingen zelfs verergeren. Het is verstandig om je kind van tevoren goed te laten eten, omdat het misschien na de injectie niets meer wil eten. Als je kind koorts heeft, dan helpt een warm bad en extra vocht (water drinken). Je kunt je kind eventueel paracetamol (zetpil) geven.

Ziekteverschijnselen herkennen

Als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met de Hib-bacterie en daar ziek van geworden is, dan is het noodzakelijk om acuut medische hulp in te schakelen. Je herkent een infectie bijvoorbeeld aan een neus- en keelontsteking (snotneus), hoge koorts en braken, nekstijfheid, huidbloedingen, coma of een epileptische aanval.