Depressie

Wisselende stemmingen, onzekerheid, rondhangen en ontevredenheid; het hoort eigenlijk allemaal bij de [a=2383,(pre)puberteit]. Bij een depressie gaat het om ernstiger emotionele problemen.

Oorzaken van een depressie

Naast grote hormonale veranderingen in de puberteit, kan de oorzaak van een depressie bijvoorbeeld liggen in traumatische gebeurtenissen ([a=89,overlijden] en [a=483,pesten]), persoonlijkheidsfactoren en biologische factoren (zoals familieleden met [a=6595,psychische problemen]).

De symptomen

Als je kind zich lange tijd erg somber en wanhopig voelt, kan het last hebben van een depressie. Negatieve gevoelens kunnen versterkt worden door [a=199,eetproblemen], [a=450,slaapproblemen], [a=287,leerproblemen], [a=494,concentratieproblemen] en [a=477,faalangst]. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk erg afwezig en ongeïnteresseerd.

Negatief zelfbeeld

Depressieve kinderen hebben meestal ook een negatief [a=77,zelfbeeld]. Ze kunnen zich waardeloos voelen en een mislukkeling, of ontevreden zijn met hun eigen lichaam en onzeker over seksualiteit en [a=390,relaties]. Daarnaast kunnen ze pessimistisch zijn, weinig vertrouwen hebben in de toekomst en zelfs veel bezig zijn met de dood.

Zoek hulp

Als je kind zich depressief voelt en praten niet helpt, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Je kunt het best een afspraak maken bij je huisarts. De huisarts kan je kind op basis van de specifieke problemen doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

 

Goedgekeurde informatie!

[img=1259570]Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.