Flesvoeding klaarmaken

Je kunt flesvoeding het best per fles klaarmaken. Flesvoeding wordt ook wel 'kunstvoeding' of 'zuigelingenvoeding' genoemd. Als je flesvoeding klaarmaakt, was dan eerst je handen.

Gebruik een schone fles

Spoel direct na het drinken de fles en speen om met koud water. Je kunt de fles en speen later in heet sop goed schoonmaken. Of doe de fles en speen in de afwasmachine op minimaal 55 graden, op een lang wasprogramma. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen.

Gebruik schoon water

Je kunt voor flesvoeding koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is zuiver genoeg voor flesvoeding. Je kunt zelfs beter geen water uit de supermarkt gebruiken omdat daarin allerlei stoffen zitten, zoals bijvoorbeeld zout. Die stoffen zijn niet goed voor je baby. Ook is het duur en niet goed voor het milieu.

De fles kun je daarna opwarmen met een flessenwarmer, een pan water of de magnetron. Het is dus niet nodig om het water eerst te koken.

Gebruik liever geen warm kraanwater. Metalen van bijvoorbeeld de boiler worden makkelijker opgenomen in warm water.

Loden en nieuwe leidingen

Water dat uit loden leidingen komt, kun je beter helemaal niet gebruiken. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen. Dat veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel en kan leiden tot concentratieproblemen en verminderde intelligentie. Verder verhoogt langdurig gebruik van lood het risico op hoge bloeddruk. In Nederland ligt de concentratie lood in het leidingwater beneden de 25 microgram per liter. Loodconcentraties boven de 35 microgram per liter zijn hoger dan de veilige ‘bovengrens’. Dat kan voorkomen in huizen die gebouwd zijn vóór 1940 in de binnenstad van grote steden. Soms liggen hier nog loden leidingen. Heb je loden leidingen? Gebruik dan water uit flessen of pakken met een laag natriumgehalte (dus weinig zout).

Spoel nieuwe leidingen en kranen de eerste drie maanden elke ochtend twee minuten door voor je het water gebruikt.

Gebruik de juiste hoeveelheid melkpoeder

Het is belangrijk dat je de fles klaarmaakt volgens de instructie die op de verpakking staat. Doe niet meer poeder in de fles dan voorgeschreven. Van te veel melkpoeder wordt je kind dik en kan het moeite krijgen met poepen.

Roeren en niet schudden

Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.

Flesvoeding bewaren en opwarmen

Klaargemaakte voeding kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren, als de koelkast kouder is dan 4 graden.

Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden.

Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.