Wat kun je doen als je baby slecht slaapt?

Als je baby net geboren is, slaapt hij veel. Je baby heeft een eigen slaapritme en bij iedere baby is dit ritme anders. In de eerste 6 maanden slapen de meeste kinderen 13 tot 15 uur per 24 uur.

Als je baby huilt voor het slapen gaan

Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Dit kan een korte periode zijn of wat langer duren. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.

Het huilen kan ook een patroon worden. Als het huilen een probleem is geworden, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hier iets aan te doen. Je kunt zelf veel doen om slaapproblemen te voorkomen.

Als je baby moeilijk in slaap valt

Het kan zijn dat je baby moeilijk in slaap valt. Misschien huilt je kind hard, of blijft het maar huilen.

  • Ga na wat er aan de hand kan zijn. Misschien is je kind niet slaperig genoeg?
  • Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Pas de bedtijd dan aan.
  • Misschien huilt je baby omdat hij ergens last van heeft, bijvoorbeeld omdat er een tand doorkomt.
  • Als je baby ontroostbaar huilt, is hij niet rustig genoeg om weer in slaap te vallen. Zorg dat je baby rustiger wordt en leg hem daarna weer terug op de eigen slaapplek.
  • Een vast bedritueel helpt je kind om een goed slaappatroon op te bouwen.

Als je baby 's nachts wakker wordt

Een baby wordt in de eerste maanden 's nachts verschillende keren wakker. Je geeft voeding en daarna valt hij weer in slaap. Langzamerhand gaat je baby leren om zelf verder te slapen zonder dat voeding of hulp nodig is.

Het kan gebeuren dat je baby opeens weer 's nachts je hulp nodig heeft bij het verder slapen. Goede slapers kunnen een tijdlang slechte slapers zijn. Veel kinderen zijn 's nachts soms even wakker en vallen dan vanzelf weer in slaap. Andere baby's zijn juist vroeg wakker.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.