Eenkennigheid

Je kind wil alleen bij jou zijn en reageert angstig op vreemden. Dit wordt ook wel eenkennigheid of vreemdenangst genoemd. Eenkennigheid doet zich voor met de ouder erbij en kan duren tot je kind ongeveer 18 maanden is.

Oorzaken van eenkennigheid

Als ouders bied je je kind structuur en geef je je kind veel aandacht. Je kind gaat zich dan aan je hechten, voelt zich veilig bij je en bouwt vertrouwen in jou op. Geleidelijk aan gaat je kind steeds beter het onderscheid merken tussen de mensen die het goed kent en vertrouwt, en onbekenden.

Kenmerken van eenkennigheid

Sommige kinderen worden angstig als ze vreemden zien, gaan huilen en kruipen weg bij mama of papa. Eenkennigheid kan bij kinderen zeer intens zijn of nauwelijks of niet merkbaar zijn.

Niet hetzelfde als scheidingsangst

Eenkennigheid is niet hetzelfde als scheidingsangst. Scheidingsangst kan je kind hebben als je weg gaat. Eenkennigheid is ook iets anders dan een tijdelijke voorkeur voor een van de ouders.

Vertrouwen groeit met de tijd

Breng je kind regelmatig in contact met andere mensen. Je kind leert dan om met andere mensen omgaan. Je kind leert zich ook bij andere mensen meer op zijn gemak te voelen.

Wat doe je als je kind angstig reageert?

  • Accepteer dat je kind bij je wegkruipt en dwing geen contact met 'de vreemde' af.
  • Stel je kind gerust. Blijf hierbij zelf rustig. Maak er niet te veel een punt van. Je kind krijgt anders een bevestiging van zijn angstig gevoel.
  • Vertel je kind wie de persoon is.
  • Blijf zelf gewoon praten met de onbekende waar je kind bang voor is en leg de ander uit dat je kind op het moment wat eenkennig is.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.