Geslachtsontwikkeling

Bij jongens ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich al tijdens de zwangerschap. Voor de geboorte dalen de zaadballen in de balzak in. Na de geboorte hebben jongens twee zaadballen in hun balzak.

Indaling van de zaadballen

Soms vindt er geen indaling plaats, of daalt er maar één zaadbal in. De andere blijft dan achter in de lies of in de buikholte. Dit kan later problemen opleveren met de vruchtbaarheid. De arts van het consultatiebureau controleert de indaling als je met je zoon op het bureau komt. Je kunt daar om meer informatie vragen.

Als de zaadballen nog niet zijn ingedaald als je zoon twee jaar is, moet hij geopereerd worden. Meestal gebeurt dat al eerder. De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de gang van zaken rond de operatie.

Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uitziet dan je gewend bent. Zolang je kind geen pijn heeft hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk.

Verkleving van de voorhuid

Bij jongens komt het vaak voor dat de voorhuid van de piemel nog niet los zit. We noemen dat ook verkleving. Probeer het niet op te rekken, los te maken of naar achter te trekken. Maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. Voordat je zoon zeven is, verdwijnt de verkleving over het algemeen vanzelf. Als er door de verkleving klachten ontstaan, is het verstandig om dat met de huisarts te bespreken.

Verkleving van de schaamlippen

Bij meisjes zijn soms de schaamlippen voor een deel aan elkaar verkleefd. Hier kun je beter niets aan doen; het laat vanzelf los.