Verkoudheid bij baby's

Baby's lopen meer kans op een infecties, omdat ze nog geen voldoende weerstand hebben opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen. Een verkoudheid is meestal onschuldig. Gemiddeld is een kind 8 keer per jaar verkouden.

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Verkoudheid bij baby's kun je verlichten door een zoutoplossing te gebruiken in de vorm van een neusspray of een pipet. Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpt tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties.

Geef je baby niet zomaar medicijnen. Van de werking van medicijnen op baby's is vaak nog te weinig bekend. Geef je baby daarom ook ook geen zogeheten drogistenmiddeltjes, hoestmiddelen en honing. In honing zit namelijk een stofje dat giftig kan zijn voor je baby. Wil jij je baby toch iets geven, overleg dan met het consultatiebureau.

Voldoende drinken

Laat je baby goed drinken. Met een dichte neus kan een baby vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met een speciale zoutoplossing voor baby’s. Vaak komt het snot dan los en niest je baby dit eruit of slikt het door. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Meestal gaat een verkoudheid binnen twee weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel met je kind naar de huisarts als:

  • een verkoudheid langer dan 2 weken aanhoudt;
  • er ademhalingsproblemen ontstaan;
  • de symptomen verergeren.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. De huisarts kan dit verder onderzoeken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.