Gezonde voeding

Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd niet meer nodig dan borst- of flesvoeding. Daar zitten alle voedingsstoffen in die ze de eerste zes maanden nodig hebben, behalve vitamine D en K.

Starten met vaste voeding

In de periode van vier tot zes maanden kun je, als je kind en jij eraan toe zijn, beginnen met een paar kleine hapjes: oefenhapjes voor beginners. Ze komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Ze zijn echt extra en bedoeld om je kind te laten wennen aan nieuwe smaken. Ook leert je kind te leren happen van een lepel.

Voedselallergie

Als je je baby zo vroeg mogelijk laat wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij minder risico op een voedselallergie, bijvoorbeeld voor noten en ei. Je baby mag vanaf vier maanden notenpasta zonder toegevoegd zout en suiker of fijngemaakt gebakken roerei. Komt er in de familie ernstig eczeem voor of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding zoals kippenei en pinda's en deze minimaal één keer per week te geven. Overleg in dat geval wel eerst met de behandelend arts van je kind.

Kindervoeding na één jaar

Je kind kan vanaf één jaar met het gezin mee-eten. Als het nu al gezonde eetgewoonten aanleert, heeft het daar later veel aan.

Hoeveel kinderen nodig hebben, is heel verschillend. Soms eet je kind misschien een tijdje heel veel en dan weer wat minder. Dat is heel gewoon. Als je kind goed groeit en actief is, hoef je je geen zorgen te maken.

Waar moet je voorzichtig mee zijn?

Baby’s mogen nog niet alles eten, in ieder geval nog niet voordat ze één jaar oud zijn.

  • Zout: zout is slecht voor de nieren van je kind. Voeg dus geen zout toe aan het eten en geef je kind ook geen producten waar veel zout in zit. Houd dat in ieder geval vol totdat je kind 12 maanden oud is, maar het liefst zo lang mogelijk.
  • Smeerkaas: geef niet meer dan één of twee boterhammen met zoutarme smeerkaas per week. In gewone smeerkaas zit te veel zout.
  • Melk: je kunt je kind het best borstvoeding of kunstvoeding en vanaf 6 maanden opvolgmelk geven. Wacht met het geven van gewone koemelk tot je kind 12 maanden oud is. Gewone melk bevat te weinig ijzer en goede vetten en teveel eiwitten voor kinderen van die leeftijd.
  • Honing: in honing kunnen sporen van bacteriën zitten waar jonge kinderen heel ziek van kunnen worden. Geef je kind dus geen honing voordat het 12 maanden oud is.
  • Leverworst: kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met [a=1198,(smeer)leverworst] per week eten. Er zit namelijk veel vitamine A in. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.
  • Vis: geef geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
  • Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.

Nitraatrijke groenten

Voorheen werd aangeraden voorzichtig te zijn met ‘nitraatrijke groenten’, zoals spinazie, andijvie en bieten. Uit onderzoek blijkt dat dit niet nodig is. Ook het advies om geen nitraatrijke groente met vis te combineren, is komen te vervallen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.