Astma

Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen ontstoken als gevolg van een allergische reactie. Daardoor gaat het ademen moeilijker en kan de baby het hevig benauwd krijgen. Symptomen van astma zijn: benauwdheid met piepen, brommen of pruttelen, soms met hoesten en slijmvorming.

Piepende ademhaling bij baby’s

Een piepende ademhaling bij baby’s is meestal onschuldig. Je merkt het vooral wanneer ze verkouden zijn of een andere luchtweginfectie hebben. De meeste van deze kinderen zijn ‘happy wheezers’ die er helemaal geen last van ondervinden. Er is dan ook geen reden om je zorgen te maken als je baby verder normaal eet, drinkt, slaapt, aankomt in gewicht en interesse toont in alles wat er om hem heen gebeurt. De piepende ademhaling verdwijnt bijna altijd rond de leeftijd van 1 jaar.

Astma is moeilijk vast te stellen bij baby’s

Bij sommige kinderen is een piepende ademhaling een voorbode van astma, maar bij kinderen onder de 5 jaar is het heel moeilijk om met zekerheid vast te stellen of het om astma gaat.

Wat veroorzaakt astma?

Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels. Daarbij kun je denken aan allergische prikkels als huisstofmijt, huisdieren en pollen. Overgevoeligheid van de luchtwegen kan ook komen door niet-allergische prikkels, zoals de overgang van een warme naar een koude omgeving (of andersom), mist, (tabaks)rook, verflucht, parfumluchtjes, luchtweginfecties (verkoudheid) of lichamelijke inspanning. Als reactie op deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen zich samen. Ook zwelt het slijmvlies op en gaat het meer slijm maken. Daardoor worden de luchtwegen nauwer.

Wat kun je doen als je baby astma heeft?

Wanneer je baby zelf duidelijk geen last heeft van het gepiep en normaal eet, drinkt en slaapt, is er geen behandeling nodig. Wel is het heel belangrijk om de omgeving van iedere baby rookvrij te houden. Passief roken verhoogt de kans op luchtweginfecties bij kinderen en dus de kans op gepiep. Stoppen met roken of niet roken in de nabijheid van het kind geeft het kind letterlijk meer ademruimte.

Geneesmiddelen bij astma

Er zijn heel wat geneesmiddelen die astma goed onder controle kunnen houden, ook op zeer jonge leeftijd. In twijfelgevallen kan de dokter een proefbehandeling met luchtwegverwijdende geneesmiddelen voorstellen. Wanneer dat een gunstig effect heeft, versterkt dit het vermoeden dat je baby astma heeft. Heeft de behandeling geen goed effect, dan kan het toch nog zijn dat je kind astma heeft.