Gepubliceerd op 28 mei 2019

CJG-vrijwilligers als Annemiek helpen vluchtelingenouders en hun kinderen om zich weer even gewoon gezin te voelen. Maar hoe ga je om met onverwerkt trauma of vragen over ingewikkelde procedures? Tijdens de workshop ‘Gewoon weer gezin zijn’ kregen (aspirant) vrijwilligers informatie en handvatten om hun eigen doel te stellen en grenzen te bewaken. Annemiek: “Fijn om te kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van het CJG en ervaringen uit te wisselen. Het voelt goed om zo samen ‘mijn’ gezin de beste ondersteuning te bieden.”

 “Werken met statushouders brengt specifieke uitdagingen met zich mee, waar je als vrijwilliger alert op moet zijn”, vertelt Sisca Hoogkamp van CJG Breda. “Je stapt met lege handen een gezin binnen. Het is belangrijk je bewust te zijn van wat je kunt verwachten en wat je als vrijwilliger kunt en wilt bieden. Tijdens de workshopavond gaven we concrete handvatten voor het stellen van een doel en het bewaken van je grenzen. Grotendeels vanuit eigen ervaring en een beetje vanuit de theorie. Mooi om te zien hoe daarop de verhalen van vrijwilligers loskwamen en een waardevolle aanvulling bleken.”

Zwemles
Vrijwilliger Annemiek herkent dit: “Mijn doel was een vriendschappelijk contact opbouwen met een Syrisch gezin. Gewoon er zijn. Mijn kinderen iets meegeven over andere culturen en leefwijzen. De behoefte van ‘mijn’ gezin is soms meer praktisch van aard. Een inburgeringstraject kost veel tijd. Daarnaast moeten de kinderen gewoon naar school en zwemles. Er moet zoveel worden geregeld. Als vrijwilliger moet je duidelijk begrenzen tot waar jouw hulp rijkt, anders zit je hele avonden formulieren in te vullen. Mij gaat dat nu wel goed af, maar het is niet altijd makkelijk. Ik vond het fijn tijdens de workshop mijn tips te kunnen delen.”

Waardevol
“Je ziet zoveel op het nieuws over vluchtelingen. Wij wilden graag meer doen dan geld doneren. Als gezin één ander gezin écht helpen. Mensen vinden dat soms ‘knap’. Maar voor mij voelt het vanzelfsprekend. Eens in de twee weken een kopje thee drinken, de kinderen samen laten spelen, een beetje kletsen en af en toe helpen met een formulier. Je leert er zelf ontzettend veel van. En als je met zoiets kleins zoveel kunt betekenen… Waarom zou je dat niet doen?”

 

Er zijn veel gezinnen die nieuw zijn in Breda die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wil jij net als Annemiek en haar gezin iets betekenen voor een ander? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact op met Chantal van Vegten 06-23114262.