Gepubliceerd op 29 augustus 2017


Je kind begint deze week weer op school na zes weken zomervakantie. Tijd om terug te komen in het alledaagse ritme na een periode van lekker doen waar je zin in hebt, uitslapen, langer opblijven, een extra ijsje en meer ‘tablet- en telefoontijd’. 

Het kan anderhalf tot twee weken duren voor je kind zijn slaaproutine weer te pakken heeft. Begin daarom weer zo snel mogelijk met het aanhouden van de reguliere bedtijden. Slaapt je kind in het begin nog niet meteen? Geen probleem, laat hem een boekje lezen om te ontspannen als hij niet meteen in slaap kan vallen.

Wennen
Kinderen kunnen de eerste dagen na de zomervakantie vaak nog moe zijn. Geef je kind de tijd om weer te wennen aan het schoolritme. Er komt veel op ze af (nieuwe klas, juf/meester). Plan jullie agenda niet te vol de eerste tijd. Je kind heeft net zes weken achter de rug van lekker aanrommelen; ineens volle drukke dagen helpen niet om terug te komen in het ritme.

Voorbeeld
Fijn om te weten dat je kind weer van alles mag en kan leren komend schooljaar. Ook thuis leren kinderen veel. Als ouder ben je een groot voorbeeld. Je kind leert veel door te zien hoe jij iets doet. Draai je jezelf graag nog een paar keer om als je wekker gaat, mopper dan niet te erg als voor je kind hetzelfde geldt.

Tips:

  • Laat je kind (in overleg met jou) de avond van tevoren kleren klaarleggen. Zo voorkom je 's ochtends aankleedstress.
  • Zet je eigen wekker iets eerder zodat je zelf rustig op kunt starten. Dit heeft een positief effect op je stemming, en dus ook op je kinderen.
  • Hang een gezinsplanner op waarin al jullie wekelijkse activiteiten staan (sport, muziekles, kinderfeestjes) zodat je kind weet waar het aan toe is. Dit overzicht geeft rust en duidelijkheid.
  • Weer naar school gaan is vaak spannend voor kinderen. Geef je kind extra aandacht en neem de tijd om samen zijn schooldag door te nemen. Krijg je alleen maar ‘goed’ als antwoord op je vragen ‘hoe het was op school?’, probeer dan eens een van deze vragen:

Welke spelletjes heb je in de pauze gedaan?
Welk cijfer krijgt deze schooldag van jou? Waarom?
Als jij een dag de leraar zou zijn, wat zou je de klas dan leren?