Gepubliceerd op 22 februari 2017

Doe of ga je een MBO opleiding volgen? En ben je benieuwd hoe het zit met de studiefinanciering? Dan is het handig om dit stuk te lezen!
 
Niveau 1 & 2
Volg je een MBO niveau 1 of 2 opleiding, dan zijn je basisbeurs, studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Je opleiding is dus GRATIS!
Je krijgt je studentenreisproduct zolang je staat ingeschreven bij een opleiding.
 
Niveau 3 & 4
Of volg je een MBO niveau 3 of 4 opleiding, dan worden de basisbeurs, studentenreisproduct en aanvullend beurs pas een gift als je een diploma binnen 10 jaar behaald, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Je krijgt maximaal 4 jaar beurs daarna kan je als het nodig is nog 3 jaar lenen. Behaal je binnen 10 jaar geen diploma? Dan moet je het gekregen geld en studentenreisproduct terugbetalen. Het studentenreisproduct krijg je maximaal 7 jaar en is alleen te gebruiken in de periode van 10 jaar om je diploma te behalen.
 
Het studentenreisproduct
Het studentenreisproduct is er tegenwoordig ook voor leerlingen onder de 18 jaar die een voltijd opleiding volgen! Vraag het studentenreisproduct drie maanden voor dat je start met je opleiding aan om problemen te voorkomen! Vergeet het studentenreisproduct niet stop te zetten als jij stopt met jouw opleiding, want dit gebeurd niet automatisch! Doe je dit niet? Dan kost dit je  €194,- per maand! 
 
Financieel spreekuur
Mocht jij na het lezen van dit stuk nog vragen hebben? Dan kan je terecht bij het financieel spreekuur bij jou op school (Vitalis, Radius en Cingel College)! Ook kan je met vragen over bijvoorbeeld jouw zorgverzekering of huurtoeslag terecht bij het financieel spreekuur.
Jij kan dan een afspraak maken door een e-mail te sturen naar financieelspreekuur@breda.nl of door te appen naar 06-50275723.
Het financieel spreekuur wordt gehouden door studenten van Avans Hogeschool en komen zelf ook met deze financiële verantwoordelijkheden in aanraking.