Gepubliceerd op 26 februari 2018

Zoek jij een uitdagende stage waarbij je met ouders en jeugd werkt? Toekomstige jeugdprofessionals kunnen bij CJG Breda volop ervaring opdoen  in de beroepspraktijk. Momenteel is er plaats voor vier stagiaires HBO (waarbij voorkeur voor 2 stagiaires pedagogiek). Drie in een van de wijkteams en één in het VO-team (voortgezet onderwijs). Korte stages komen niet in aanmerking. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan voor 15 april een motivatiebrief met CV naar stage@cjgbreda.nl

In de week van 16-20 april kun je een uitnodiging voor een gesprek ontvangen.
Gesprekken vinden plaats op dinsdagmiddag 24 april, woensdagmiddag 25 april en donderdagmiddag 26 april.

Stagemogelijkheden
Ben je een derde of vierdejaars HBO-student (HSAO), dan kun je in aanmerking komen voor  een stage bij CJG Breda. De opleiding die je volgt moet bij het SKJ / BIG als erkende opleiding geregistreerd staan. Er zijn alleen jaarstageplaatsen beschikbaar voor de functie van CJG coach. In deze functie krijg je de mogelijkheid om het hele hulpverleningstraject van start tot afronding te doorlopen. Dit geeft een goed beeld van de hulpverlening en de mogelijkheden in de volle breedte.
Ben je meer ervaren of een deeltijdstudent dan kan het team waar je stage gaat lopen beslissen wat nodig en nuttig is.

Voor excellente stagiaires die zich het grootste deel van het jaar goed hebben ontwikkeld op persoonlijke en professioneel vlak is er de mogelijkheid in de laatste fase van het stagejaar mee te lopen en zelfstandig taken uit te voeren bij andere functies binnen het CJG.

MBO-stages en 2de jaar HBO-stages komen niet in aanmerking. Een afstudeeropdracht uitvoeren binnen CJG Breda is wel mogelijk.

Over de CJG-coach:
De CJG-coach is het vaste, vertrouwde aanspreekpunt voor het gezin en blijft dat gedurende kortere of langere tijd als nodig, uitgaand van één gezin, één plan, één aanspreekpunt.
Hij of zij:

  • biedt opvoedondersteuning en jeugdhulp en begeleiding, als nodig intensief en evt. met drang;
  • coördineert  de zorg in het gezin;
  • biedt  begeleiding naar, tijdens en na specialistisch traject, vertaling naar dagelijkse situatie in het gezin en houdt een vinger aan de pols;
  • Is de spin in het web bij een integrale aanpak, bijv. met onderwijs, andere disciplines, wijkgericht en kijkt met een brede, integrale blik over domeinen heen;
  • De CJG-coach  maakt  onderdeel uit van een generalistisch team.  Hij richt zich op het versterken van eigen kracht, verbinding (met bijvoorbeeld netwerken) en het bieden van hulp. De CJG-coach beweegt zich op het continuüm tussen preventie en advies aan de ene kant en (intensieve) jeugdhulp en drang aan de andere kant. De grens tussen beide rollen is dan ook niet keihard en kan afhankelijk van de situatie of wijk verschillen.


Praktijkbegeleiding
Je voert je stage uit onder begeleiding van een beroepskracht. De praktijkbegeleiding wordt afgestemd op jouw leerproces en sluit aan bij leerdoelen en behoeften waarbij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staat.
In de beginfase raak je bekend met de netwerkorganisatie CJG Breda. Naarmate de uitvoeringsfase vordert, neemt je zelfstandigheid toe. Je leert procesmatig, doelgericht en planmatig te werken met cliënten. Het is belangrijk dat je leert om je werk goed te organiseren en om leert gaan met werkdruk. De praktijkbegeleider waar je regelmatig gesprekken mee hebt begeleidt jou in dit proces gedurende het hele jaar. Ook op collega’s kun je altijd terugvallen.

Wat je als stagiair in huis moet hebben en wat we belangrijk vinden

  • Je bent een gemotiveerde, actieve, betrouwbare en nieuwsgierige student die zich wil ontwikkelen in het vak. Je bent in staat om zelf een visie te ontwikkelen en deze te bespreken met je praktijkbegeleider / collega’s.  Je kunt kritisch en reflectief kijken naar jezelf en je eigen handelen. Je gaat nieuwe ervaringen met plezier aan en daagt jezelf uit om het beste uit jezelf te halen. Je bent flexibel en initiatiefrijk en geeft niet snel op.
  • Je bezit sociale basisvaardigheden en bent in staat om contact te maken, iemand op zijn gemak te stellen en vertrouwen te winnen. Ook ben je in staat om zonder oordeel en zonder eigen opvattingen actief te luisteren. Je durft vragen te stellen en bent niet bang om fouten te maken.
  • Je bent samenwerkingsgericht, collegiaal, creatief in denken, bezit een gezonde dosis lef en houdt van aanpakken. Je bent ook praktisch en concreet met twee benen op de grond en bent in staat je eigen werkzaamheden te structureren en haalbare doelen te stellen.
  • Je weet wat het ‘Nieuwe werken’ inhoudt. Hoe je de eigen kracht van de cliënt aanspreekt en de regie bij de cliënt laat.


Ben je nieuwsgierig geworden?
Stuur een motivatiebrief en CV naar stage@cjgbreda.nl