Gepubliceerd op 5 november 2018

Sinterklaas
Veel gezinnen in Nederland vieren het Sinterklaasfeest op 5 december. Al ver voor  5 december wordt in winkels, op televisie en op de meeste scholen aandacht besteed aan de komst van de Sint. Dit is een spannende maar leuke periode voor kinderen. Als ouder kun je zorgen hebben over het Sinterklaasfeest.

Cadeaus
Natuurlijk beslis je als ouder zelf over het aantal cadeaus dat je geeft. Je hebt hierbij altijd te maken met klasgenoten op school die meer of minder krijgen. Probeer je hier niet te veel van aan te trekken. Realiseer je dat het mooiste cadeau zeker niet het duurste hoeft te zijn. Maak in elk geval goede afspraken met je kind. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag in de week af waarop je kind zijn schoen mag zetten.

Bang voor Sinterklaas
Hoewel het Sinterklaasfeest natuurlijk heel erg leuk is, kunnen kinderen Sint of Piet eng vinden. Neem deze angst serieus. Probeer samen, stap voor stap de situatie aan te gaan. Forceer niets, hierdoor kan je kind nog banger worden. Verplicht je kind dus niet meteen om bij Sinterklaas op schoot te gaan zitten. Maar begin bijvoorbeeld met een hand geven. Geef een compliment als je kind rustig is gebleven in de buurt van Sinterklaas of Piet.

Sinterklaas bestaat niet
Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen gaan twijfelen over Sinterklaas. Wees dus voorbereid op lastige vragen. Pas vanaf 8 jaar zijn kinderen zich wat meer bewust van de echte wereld. De kans is dan groot dat je kind de verhalen over Piet die door een schoorsteen past niet meer zo snel gelooft. Voor veel kinderen is dit dan ook de leeftijd dat ze niet langer meer in Sinterklaas geloven.

Zwartepietendiscussie
Tegenwoordig verschillen veel mensen van mening over Zwarte Piet. De ene groep mensen vindt Zwarte Piet een vorm van racisme. De andere groep mensen vindt dit niet en zien het als onderdeel van de Nederlandse traditie.
Probeer je kind buiten deze discussie te houden. Misschien maakt het voor jouw kind helemaal niets uit hoe Piet eruit ziet.

Meer weten?
CJG Breda ondersteunt ouders en jeugd bij het opvoeden en opgroeien. Hoe groot of klein je vraag ook is, je kunt ermee terecht bij de School-CJG-er voor gratis advies en ondersteuning.
Elke maand geven we een opvoedtip. Wil je hier meer over weten of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact op met de school-CJG-er.