Sinterklaas

Veel gezinnen in Nederland vieren het Sinterklaasfeest op 5 december. In de periode voor 5 december wordt in winkels, op televisie en op de meeste scholen aandacht besteed aan de komst van de Sint. Dit is een spannende maar leuke periode voor kinderen. Als ouder kun je zorgen hebben over het Sinterklaasfeest.

Hoeveel cadeaus

Natuurlijk beslis je als ouder zelf over het aantal cadeaus dat je geeft. Je hebt hierbij altijd te maken met klasgenoten op school die meer of minder krijgen. Probeer je hier niet te veel van aan te trekken. Maak in elk geval goede afspraken met je kind. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag in de week af voor het schoen zetten.

Bang voor Sinterklaas

Hoewel het Sinterklaasfeest natuurlijk heel erg leuk is, kunnen kinderen Sint of Piet eng vinden. Neem deze angst serieus. Probeer samen, stap voor stap de situatie aan te gaan. Forceer niets, hierdoor kan je kind nog banger worden. Verplicht je kind dus niet meteen om bij Sinterklaas op schoot te gaan zitten. Maar begin bijvoorbeeld met een hand geven. Geef een compliment als je kind rustig is gebleven in de buurt van Sinterklaas of Piet.

Sinterklaas bestaat niet

Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen gaan twijfelen over Sinterklaas. Wees dus voorbereid op lastige vragen. Pas vanaf 8 jaar zijn kinderen zich wat meer bewust van de echte wereld. De kans is dan groot dat je kind de verhalen over piet die door een schoorsteen past niet meer zo snel gelooft. Voor veel kinderen is dit dan ook de leeftijd dat ze niet langer meer in Sinterklaas geloven.

Zwartepietendiscussie

Tegenwoordig verschillen veel mensen van mening over Zwarte Piet. De ene groep mensen vindt Zwarte Piet een vorm van racisme. De andere groep mensen vindt dit niet en zien het als onderdeel van de Nederlandse traditie.

Probeer je kind buiten deze discussie te houden. Misschien maakt het voor jouw kind helemaal niets uit hoe piet eruit ziet.

Deel dit artikel

Voor jou