Gepubliceerd op 25 september 2018

 In veel gezinnen is het ’s ochtends spitsuur. In korte tijd moet iedereen opstaan, zich wassen en aankleden en ontbijten. Kinderen hebben vaak aansporing nodig om ervoor te zorgen dat ze op tijd de deur uit zijn. En dat valt niet altijd mee.  Zeker als je als ouder zelf geen ochtendmens bent. Hier wat  tips om de ochtendspits goed te doorstaan

  1. Begin met de dingen die je zelf moet doen

Werk aan een routine. Sta op tijd op en zorg dat je eerder klaar bent dan je kind. Je voorkomt haastwerk door de avond tevoren alvast dingen klaar te leggen, zoals kleren en schoolspullen. De tijd die je hiermee bespaart kun je gebruiken om je kind in een goede sfeer op weg te helpen.

  1. Betrek je kind bij de organisatie

Leer je kind te organiseren. Kinderen die zichzelf al kunnen aankleden hoef je hier niet mee te helpen. Zo kunnen zij deze vaardigheid oefenen. En als dat goed gaat kunnen ze papa of mama misschien ook een handje helpen door alvast een boterham te smeren.

  1. Versla de klok’

Sommige kinderen hebben wat extra stimulans nodig om te leren op tijd te zijn. Voor hen kun je het spel ‘versla de klok’ gebruiken. Hiervoor gebruik je een kookwekker of je telefoon. Je spreekt met je kind af dat het binnen een bepaalde tijd, dus voordat de wekker afgaat, klaar is met aankleden. Als je kind wint (de klok verslaat) krijgt het een beloning voor zijn inzet, bijvoorbeeld iets lekkers te drinken bij de lunch. Vaak duurt het even voordat je kind de klok verslaat. Bouw beloningen langzaam af als het goed gaat. Bijvoorbeeld door pas na twee keer winnen iets lekkers bij de lunch te geven. Prijs je kind altijd voor zijn pogingen om sneller klaar te zijn voor school.

Wil je eens verder praten over dit onderwerp? Neem dan contact op met de school-CJG-er bij jou in de buurt.