Gepubliceerd op 2 juli 2018

Nog een paar weken en dan begint de vakantie. Veel gezinnen stappen ook dit jaar in de auto naar hun favoriete vakantieland. Het is natuurlijk fijn als zo’n vaak lange autorit zo prettig mogelijk verloopt voor ouders en kinderen. Je kunt een boel gedoe onderweg voorkomen door je reis van tevoren te plannen en rekening te houden met wat je kind aan kan.

Plan jullie reis van tevoren
Een goed begin is het halve werk. Bereid jullie reis goed voor. Ga bij het plannen van je reis uit van je kind. Wat past er bij hem of haar? Verplaats je hierbij in de leeftijd van je kind. Reis je met een baby, check dan de richtlijnen die voor het babyzitje gelden. Peuters kunnen zich nog niet zo goed vermaken, help je peuter op weg met een nieuwe activiteit als hij ergens op uitgekeken is. Met kleuters kun je al prima afspraken maken en hen betrekken bij de reis. Met oudere kinderen kun je verwachtingen bespreken en afspraken maken over telefoons en beeldschermen. Zo voorkom je discussies. Als ouders tot slot, win je er veel mee als je uitgerust aan je reis begint.

Vertel je kind wat er gaat gebeuren
Het is fijn voor je kind om te weten waar het aan toe is. Betrek je kind bij de reis en vertel wat er gaat gebeuren. Je kunt thuis een landkaart laten zien en vertellen waar de reis naartoe gaat. Dit kan met behulp van foto’s van het vakantieland.

Activiteiten onderweg voor je kind
Bedenk samen met je kind van tevoren welke activiteiten hij onderweg kan doen en wissel hierin af (zie lijst voor tips). Koop eventueel kleine cadeautjes voor onderweg die je kind mag uitpakken. Helemaal handig als dit dan kleurpotloden en een tekenblok zijn zodat je kind iets nieuws te doen heeft onderweg.

  • autobingo of rode auto’s tellen
  • muziek luisteren, lezen
  • kleuren, puzzelen
  • film kijken, digitale spelletjes op een tablet of telefoon doen
  • neem een bal of springtouw mee voor tussenstops

Tips algemeen:

  • Zorg voor een gezellige sfeer onderweg. Praat met elkaar tijdens de rit, wijs interessante dingen aan onderweg. Of oefen woordjes in de taal van het land waar jullie heen gaan. Geef af en toe wat lekkers. Wees creatief en kijk wat werkt.
  • Las regelmatig pauzes in. Stop om de twee uur voor minimaal een kwartier rust. Laat je kind tijdens deze stops lekker ravotten zodat het zijn energie een beetje kwijt kan.
  • Plan je reis ruim. Wees flexibel. Soms gaat het niet helemaal zoals je bedacht had. Je kinderen gaan zich vervelen, maken ruzie, ze worden wagenziek of jullie komen in de file te staan. Stel je verwachtingen bij en maak er het beste van. Nog even en jullie kunnen gaan genieten van jullie vakantie.