Gepubliceerd op 3 april 2017

Lekker warm douchen, even ontspannen. We kennen allemaal dat gevoel, ook willen we allemaal niet denken aan koud douchen, want wie wilt dat nou weer?

Dr. Geert Buijze heeft met 3018 personen in 2015 een proef gedaan; is Koud douchen gezond voor je?  Hij beweert dat als je dit voor een lange tijd doet, je minder snel ziek zal worden. 3018 proefpersonen zijn voor 30 dagen lang na het douchen, koud gaan afspoelen.
De 3018 proefpersonen zijn in 4 groepen ingedeeld:
1. 90 Seconden afspoelen
2. 60 Seconden afspoelen
3. 30 Seconden afspoelen
4. Niet afspoelen

Van de 3018 proefpersonen is het 2354 mensen gelukt om 30 dagen lang hun taak te volbrengen. Als je niet koud hoeft te douchen is dit natuurlijk geen probleem, maar bij 90 seconde kan ik me voorstellen dat dit moeilijk is. Van de 2354 mensen die het hebben volgehouden, hebben 900 mensen zich later niet meer ziek gevoeld. Dat lijkt weinig, maar dat is al gauw 30%!

De ziekte golf van februari/maart is weer geweest of is er nog! Je ziet al snel dat er veel mensen om je heen de griep krijgen. Misschien heb je veel uitval op school en zit je beste vriend of vriendin niet meer naast je in de pauze. Dit komt omdat weerswisselingen er voor zorgen dat je imum systeem tijdelijk word aangetast. Sommige kunnen daar heel slecht tegen en worden ziek, maar anderen misschien wel veel minder.

In 2016 werd de Cool Challenge voor het eerst internationaal gedaan, hiervan zijn geen cijfers. In 2017 werd dit de tweede keer gedaan, dit jaar heb ik er aan meegedaan en ik moet je zeggen dat het me wel heeft uitgedaagd. Ik ben meestal een persoon die graag lang onder een hete douche staat, Heerlijk! Een koude douche was voor mij dus even wennen! Ook heb ik de eerste 23 dagen puur koud gedoucht, terwijl je koud moest afspoelen! Ik heb wel gemerkt dat ik niet verkouden ben geweest en meestal ben ik dat rond deze tijd van het jaar. Het kan ook toeval zijn hoor, maar ik denk dat het koud douchen er toch wel wat mee temaken heeft. Het werkt namelijk zo:
het weer is vaak koud en wisselt heel veel. Het is alles behalve warm weer! Omdat je dus koud doucht, gaat jouw lichaam wennen aan die kou zodat, als het minder koud naar heel koud gaat, jij toch al aan de kou gewend bent.

Natuurlijk is de “challenge” nu al weer voorbij, maar je kan het altijd midden in het jaar doen! Wil je echt meedoen en kan je het aan? Schrijf je dan gratis in op www.ice.club.nl .

Ik kan in iedergeval niet wachten om in januari deze uitdaging weer aan te gaan! Doe je mee?

-Santana