Gepubliceerd op 5 maart 2018

Schatten van ouders is een cursus voor ouders door ouders die hiervoor zijn opgeleid door CJG Breda. Geen cursus waarin je hoort hoe je moet opvoeden want dat weten ouders zelf meestal het beste. Wel een cursus waarin ouders zich bewust worden van hun eigen opvoedstijl en kijken naar wat goed gaat. Bij zichzelf, hun partner en het kind.
Rieneke Huijs werkt als manager bij een zorginstelling en is daarnaast sinds 2015 ook vrijwillig  cursusleider Schatten van Ouders.  Zij geeft deze  cursus van vier bijeenkomsten meerdere keren per jaar.

Waarom ben je cursusleider geworden?
“Ik vind het leuk om te praten over opvoeden en had me al veel in het onderwerp verdiept. Het bewust zijn van het effect van je eigen gedrag op dat van een ander was al een leidraad in mijn leven. Ook bij het opvoeden van mijn eigen kinderen. En ik vind het mooi om als vrijwilliger iets voor een ander te betekenen, dus dit paste helemaal bij mij. Een van de voorwaarden om cursusleider te worden is dat je de cursus zelf hebt gevolgd dus heb ik me hiervoor aangemeld. Daarna ben ik opgeleid tot trainer bij CJG Breda. Dit was niet zomaar een vrijblijvende cursus maar een professionele training met thuisopdrachten en intervisie. Ik ben heel blij dat ik deze heb mogen volgen.”

Wat vind je mooi aan de cursus Schatten van Ouders?
“Je wordt er echt een leukere ouder van. Dat is wat ik zelf heb ervaren en wat ik ook terug hoor van andere ouders. Laatst zei een van de deelnemers: ‘In een keer liep de dag gewoon, en het lag niet aan het kind. Het lag aan mij!’ Vroeger had je je familie en de kerk als belangrijke pijlers waarop je kunt terugvallen. Zij gaven het voorbeeld van hoe je hoorde op te voeden. Die pijlers zijn weggevallen en mensen zoeken toch ergens houvast. Bij de cursus Schatten van Ouders vind je die. Door de  theorie die wordt aangereikt en door ervaringen uit te wisselen met andere ouders.”

Wat houdt de cursus in?
“De cursus gaat over het Wat en het Hoe van opvoeden aan de hand van vijf principes:
1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden.
2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
3. Grenzen aanbieden en vertellen wat wel mag
4. Realistische verwachtingen hebben en
5. Goed voor jezelf zijn.
We beginnen met de theorie en onderzoeken daarna met elkaar wat die voor jou betekent. Dus: hoe ziet een veilige omgeving eruit? En wat betekent dat: grenzen stellen? Hier heeft iedereen namelijk zijn eigen ideeën over. Vervolgens  bespreken we met elkaar hoe dit bij jou past en bij jouw gezin.  Want wat bij de een werkt, hoeft dat niet bij de ander te doen. Elk kind, elk gezin is anders. En heel belangrijk: we praten over opvoeden zonder te focussen op problemen. We kijken dus vooral naar wat wél werkt en niet naar wat er misgaat.”

Kun je hiervan een voorbeeld geven? Kijken naar wat wel werkt
“Als ik een tijdje terug tegen mijn jongste zoontje zei dat hij naar bed moet, dan weigerde steevast. Hij zei meteen ‘Nee’. Een van mijn eerste reacties was om het hem dan maar op te dragen. Zo van: ‘Je gaat nu naar bed’. Ik ging in mijn macht zitten maar hierdoor weigerde hij alleen maar harder en zo kwamen we in een negatieve spiraal terecht. Of ik ging mijn man nadoen, maar wat bij hem werkt, werkt niet bij mij.
Kinderen voelen haarfijn aan als jij er met je gedachten niet helemaal bij bent. Door ‘Nee’ te zeggen als ik zei dat hij naar bed moest, zei hij eigenlijk: ‘Ik wil dat je echt naar me kijkt’.
Nu vraag ik hem: ‘Hoe wil jij naar boven? Als welk dier?’ Dan kiest hij een dier, klimt op mijn rug en gaat mee naar boven. Ik geef hem echte aandacht. Dit is kijken naar wat wel werkt. Je kunt blijven hangen in: ‘mijn kind luister niet en doet niet wat ik zeg’, je kunt ook naar oplossingen zoeken. Dit leren we tijdens de cursus.”

Een belangrijk element van de cursus is ook het delen van ervaringen met elkaar. Hoe gaat dat?
“Door ervaringen te delen doe je ideeën op bij elkaar. Want iedereen probeert in feite maar wat. Tijdens de cursus ervaar je dat je niet de enige bent die soms worstelt met de opvoeding. En je vult er je rugzak met ideeën om bijvoorbeeld de strijd met je kind op te lossen of te voorkomen.  Het gaat over het proces en niet over het resultaat. Waardoor ouders na afloop van de cursus kunnen zeggen: Opvoeden is nu leuk!”

Wil jij ook de cursus Schatten van Ouder volgen? Meld je dan snel aan. Kijk hier voor meer informatie.