Gepubliceerd op 28 november 2017

Misschien herken je het wel: je zegt tegen je kind dat je geld bijna op is, waarop je het antwoord krijgt: “Dan ga je toch pinnen!” Geld is voor veel kinderen iets dat je uit de muur haalt en een pinpas een magisch kaartje. Je kind leren omgaan met geld. Hoe doe je dat?

Eigen geld is leergeld
Geef je kind zakgeld. Een goed moment om hiermee te starten is als je kind zes jaar is. Je kind is dan op school met rekenen bezig en weet steeds beter hoe je geld telt. Jij bepaalt hoeveel je je kind geeft. Het bedrag is mede afhankelijk van wat je kind kan of mag doen met zijn zakgeld. Zelfs als je kind bijna niets van zijn zakgeld hoeft te betalen, leert hij veel over de waarde van geld door het te beheren en uit te geven. Hoe jonger je kind is als je start met het geven van zakgeld, hoe groter jouw invloed als ouder.

Oefening baart kunst
Laat je kind oefenen met zijn zakgeld. Laat hem de mist ingaan. Thuis kan je kind nog fouten maken. Daar leren ze van. Kinderen komen vanzelf in de praktijk de grenzen tegen. Je zakgeld uitgeven vlak voor de nieuwste game uitkomt, betekent dat je geld op is en je weer moet sparen voor je het kunt kopen.

Nodig of leuk?
Leer je kind planmatig met geld om te gaan. Een bepaald gedeelte van zijn zakgeld is om te sparen, een deel vrij besteedbaar en een deel voor uitgaven als cadeautjes. Zo oefent je kind in het klein voor later en leert hij het verschil tussen iets kopen wat je nodig hebt en iets kopen wat je leuk vindt.

Goed voorbeeld…
Goed voorbeeld doet volgen. Leer je kind de waarde van geld: om voldoende geld te hebben, moet je werken. Leef je kind voor dat er dingen zijn die jij als ouder moet doen voor geld (werken) en ook soms moet laten (dingen kopen waar je geen geld voor hebt).

Tips:
• Geef het zakgeld op een vaste dag in de week
• Bespreek samen met je kind wat hij ermee mag en kan doen
• Spring niet te snel bij
• Gebruik het inhouden van zakgeld nooit als straf
• Voor meer informatie over zakgeld: www.nibud.nl