Gepubliceerd op 14 september 2017

Hoe smartwise ben jij als ouder?

In het digitale tijdperk waarin we leven, brengt je kind tijd door op het internet. Surfend via telefoon, tablet of laptop gaat er een virtuele wereld voor hem open. Internet is leuk en leerzaam maar er zijn ook risico’s. Kinderen kunnen hier best wel wat begeleiding bij gebruiken, ook al weten ze misschien al meer dan jij. Wat kan jij als ouder doen?

Veel kinderen krijgen op de basisschool les over veilig internetgebruik en hoe om te gaan met sociale media. Ze krijgen les over cyberpesten, omgaan met de wetten en regels zoals auteursrecht, contact met vreemden, privacy en het delen van filmpjes en foto’s. Het is goed om thuis ook afspraken te maken over wat wel en niet kan.

We geven je wat tips:

  • Maak afspraken over schermtijd. Het is net als voetballen en tv kijken; dat mag je kind niet de hele dag, dus laat hem ook niet de hele dag op zijn telefoon of tablet doorbrengen.
  • Wordt je kind gevraagd zijn emailadres of telefoonnummer te geven op internet, vraag hem dan altijd eerst te overleggen met jou.
  • Leer je kind dat het zich op sociale media ook moet gedragen. Als vuistregel kun je aanhouden dat wat niet kan in de echte wereld, doe je ook niet in de virtuele wereld. Ook in de Whatsapp-groep van je klas gedraag je je beleefd en respectvol.
  • Wil je kind een nieuwe app installeren? Laat het hiervoor eerst jouw toestemming vragen.
  • Kijk regelmatig mee met je kind. Mag je kind Instagram van je? Maak dan zelf een account aan. Zo kun je zien wat je kind bezighoudt en bijsturen waar nodig.
  • Leer van je kind. Zoals gezegd weten ze misschien al meer dan jij. Toch kun je ze helpen om de juiste keuzes te maken.

Smartwiser worden?
Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je meer weten over hoe je je kind kunt begeleiden in de virtuele wereld? Woensdag 4 oktober organiseert CJG Breda in Podium Bloos een interactieve avond met als spreker mediawijsheid-specialist Ivo Wouters. Hij maakt je deze avond op interactieve wijze smartwiser dan jij, of je kind ooit voor mogelijk hield. Kijk dan hier voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden. 

Wil je eens verder praten over dit onderwerp of heb je vragen over opvoeden? Dan kun je terecht bij de School-CJG-er.