Gepubliceerd op 24 maart 2020

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende en onwerkelijke tijden. Leerlingen gaan niet naar school en we vermijden sociaal contact zoveel als mogelijk. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Hieronder staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Voor ouders met erg jonge of angstige kinderen

Adviezen van experts uit de kinder- en jeugdpsychiatrie

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en emeritus hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Frits Boer delen praktische informatie voor ouders van (met name) erg jonge of angstige kinderen, in de handreiking Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?. Deze bevat concrete adviezen; bijvoorbeeld over hoe je eerlijk kunt zijn tegen je kind, en het tegelijkertijd vertrouwen geeft. Ook staan in dit document voorbeelden van korte, heldere uitleg aan een kind over corona.

Omgaan met angst als ouder of leerkracht

Anne van der Meer is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze stelde een lijst met tips op voor ouders en leerkrachten. Hoe kunnen zij handelen wanneer kinderen angstig zijn voor het coronavirus?

Voor ouders van kinderen met autisme

Wat kun je doen om je kind met autisme gerust te stellen?

Janette Zomer is orthopedagoog bij het Autismehuis. Zij maakte een document om kinderen/jongeren met autisme (ASS) duidelijkheid te geven rondom het Coronavirus. Oudervereniging Balans deelt haar adviezen op hun website.

Op de website van het Autismehuis kunnen ouders meer hulpmiddelen en dagschema’s van Janette Zomer downloaden. Deze bieden handvatten nu de scholen gesloten zijn. Hoe maak je die verandering voorspelbaar?
 

Bron: https://www.kenniscentrum-kjp.nl