Gepubliceerd op 22 november 2016

Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, de mogelijkheden om informatie en foto’s te delen via sociale media zijn enorm. Als trotse ouder wil je misschien het liefst ieder mooi, schattig of hilarisch moment van je kind online delen. Maar hieraan zitten ook wat risico’s. Foto’s kunnen namelijk ook door anderen worden gebruikt.

Stel jezelf daarom de volgende vragen voordat je een foto of filmpje van je kind online zet en leer je kind dit ook te doen. Want vanaf een jaar of 9 kan je kind zelf ook allerlei accounts openen.

Wil ik dat iedereen, dus ook een onbekende, deze foto kan zien?
Foto’s die je online zet, kunnen door iedereen worden bekeken. Én….ook worden gebruikt. Het mag niet zomaar, maar het gebeurt. Als je een foto openbaar maakt, kijken er nu eenmaal veel meer mensen mee dan wanneer je de foto opslaat in een privé-album. Vraag je voordat je een foto online zet dan ook af of je wilt dat ook onbekenden deze foto’s van je kind kunnen zien. Liever niet? Plaats ze dan niet of plaats ze in een privé-album.

Is het leuk voor later?
Foto’s die eenmaal online staan, zijn heel moeilijk weer van internet te verwijderen. Als je kind groter wordt, kan het dus geconfronteerd worden met beelden waarvan het liever niet heeft dat anderen die kunnen zien, bijvoorbeeld zijn toekomstige werkgever of collega’s.  Hoe zou je het zelf vinden als zo’n kinderfoto van jou op internet circuleert? Niet zo tof? Niet plaatsen dan.

Vindt de ander het goed dat ik deze foto plaats?
Vraag altijd eerst toestemming aan kinderen (of hun ouders) of je hun foto online mag zetten. Leer ook je kind om dit te doen én dat die ander de toestemming later ook weer mag intrekken.

Foto van je kind weer laten verwijderen
Als je ziet dat ergens een foto van jouw kind staat zonder dat je dat wilt, vraag dan of deze persoon of organisatie die foto wil verwijderen.

Websites over veilig internet
Op de volgende website vind je veel informatie over veilig gebruik van internet:
• Mediawijsheid.nl
• Veiliginternetten.nl
• Mediaopvoeding.nl

Een keer verder praten over dit onderwerp?
Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over dit onderwerp. Schroom niet om contact op te nemen met een de School-CJG-er bij jou in de buurt. Je kunt ook een mail sturen naar info@cjgbreda.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.