Gepubliceerd op 1 juni 2017

Hoe je naar je kind kijkt, is bepalend voor wat je ziet. Heb jij in je hoofd dat je kind treuzelt, dan zie je waarschijnlijk niet meer dat je kind gewoon hartstikke relaxed is en de dingen met aandacht doet. Door anders te kijken wordt een kind dat zich 'overal mee bemoeit', zorgzaam en betrokken. Een kind dat 'niet tegen zijn verlies kan' wordt competitief. Met deze en andere voorbeelden liet Eva Bronsveld de aanwezigen met humor zien hoe belangrijk je eigen denkwijze en manier van communiceren is bij het opvoeden van je kind.

Zo geeft ze ook tips over het geven van de juiste complimenten: zonder oordeel, gericht op ontwikkeling en de trots bij je kind laten.

Ook complimenteerde ze CJG Breda met de cursus Schatten van ouders en de kennis die de aanwezigen al hadden. Het was dan ook niet voor niets dat de grondlegster van deze cursus Yvonne de Gouw ter gelegenheid van het lustrum in de bloemetjes werd gezet. Dankzij haar visie en volhardend enthousiasme hebben al meer dan 800 ouders meer plezier in het opvoeden gekregen. Vrijwilligers die weten zich door haar geïnspireerd en vinden veel voldoening in het geven van de cursus.

Een mooie vorm van elkaar ondersteunen, vindt ook Patrick van Lunteren, wethouder Jeugd: “Na vijf jaar staat de teller nu op meer dan 800 ouders die de cursus positief opvoeden hebben gevolgd, 35 ouders die speciaal opgeleid zijn om de cursus te mogen geven en 20 cursussen per jaar. Het mooie is, dat het door en voor ouders is. Niks hulpverlening. Gewoon samen met andere ouders praten over de opvoeding. Wat maak je mee, wat vind je moeilijk én wat gaat er goed? Door dat te delen, word je vanzelf een betere en relaxtere vader of moeder. Dat is goed voor de ouder en vooral ook voor het kind. En als er wel professionele hulp nodig is, dan kan dat altijd nog.”

In oktober starten er weer cursussen. Meer informatie hierover vind je hier.