Gepubliceerd op 14 maart 2018

Wanneer de ouders gaan scheiden, brengt dat voor kinderen veel onzekerheid met zich mee. Ze kunnen hier op verschillende manieren op reageren: ze zijn verdrietig, somber, druk, dwars of boos. Wat kun je als ouder doen om je kind zo min mogelijk te belasten met de scheiding? Hier wat tips.
1. Ben duidelijk
Een scheiding geeft veel onzekerheid. Het is daarom belangrijk om duidelijkheid te scheppen. Leg uit wat er precies gaat gebeuren: wie gaat er weg en waarheen en wanneer zien de kinderen de vertrekkende ouder weer. Geef je kinderen de kans alles te vragen wat in hen opkomt en neem hun gevoelens serieus. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen die het kind stelt. Kinderen hebben behoefte aan eenvoudige en eerlijke antwoorden die zij kunnen begrijpen, zonder iemand de schuld te geven.

2. Leg uit dat het niet aan je kind(eren) ligt
Soms denken kinderen dat zij de oorzaak van de scheiding zijn. Dat ze de scheiding hadden kunnen voorkomen als ze bijvoorbeeld liever waren geweest. Vertel je kind dat het niet zijn schuld is dat papa en mama uit elkaar gaan. Leg ook uit dat papa en mama niet meer van elkaar houden, maar wel allebei altijd van hun kind(eren) zullen houden en dat dit nooit over zal gaan.

3. Geef ruimte om de scheiding te verwerken
Wanneer de ouders gaan scheiden, hopen kinderen vaak dat het weer goed komt. Als je uitlegt dat de scheiding definitief is, maak je voor je kind de weg vrij om de scheiding te gaan verwerken.

4. Betrek je kind niet bij jullie problemen
Als je als ouders in staat bent om samen aan de kinderen te vertellen dat je uit elkaar gaat, is dat het beste. Soms is een scheiding problematisch en betrekken de ouders de kinderen daarbij, gewild of ongewild. Door problemen bespreken waar de kinderen bij zijn, gaan zij zich zorgen maken en worden ze extra zwaar belast. Jullie kind houdt van jullie allebei, wil niet kiezen en moet niet hoeven kiezen. Maak je niet boos over je ex-partner in het bijzijn van je kind en vecht geen ruzies uit waar je kind bij is. Wanneer je kind over je ex-partner vertelt, probeer dan zo neutraal mogelijk te reageren.

5. Probeer zoveel mogelijk de regelmaat te bewaren
Door een scheiding verandert het dagelijks gezinsleven. Wanneer kinderen moeten verhuizen, betekent dit vaak afscheid nemen van vriendjes uit de buurt en de klas. Daarnaast moeten ze wennen aan een nieuwe plek in een andere omgeving en soms ook aan de nieuwe partner van de ouders. Tijdens deze moeilijke tijd is het extra belangrijk dat alledaagse dingen gewoon doorgaan. Veel ouders gaat het opvoeden even wat minder goed af na een scheiding. Je staat er opeens alleen voor, bent misschien wat minder consequent omdat het je allemaal te veel is. Je ziet wat meer door de vingers, omdat je je misschien schuldig voelt. Maar juist nu heeft je kind jou nodig en behoefte aan duidelijkheid, structuur en regelmaat. Wanneer je merkt dat je je kinderen niet de benodigde hulp en aandacht kunt geven, zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij je vrienden of familie.

Verder praten over dit onderwerp?
Voor meer informatie en advies over opvoeden en opgroeien kun je ook terecht bij de School-CJG-er van CJG Breda. 
De School-CJG-er is er niet alleen voor vragen van ouders, jongeren en kinderen, maar ook van leerkrachten, docenten, medewerkers kinderopvang, sporttrainers en andere professionals en vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken.
CJG Breda is telefonisch bereikbaar op 0800 – 444 0003 en per mail naar info@cjgbreda.nl .